RUSI UPOZORAVAJU

Na press konferenciji u Kremlju spomenut i Milanović: ‘Možda mu je ugrožena sigurnost‘

Zorana Milanovića prozivaju ‘sudionikom ruskih osvajanja‘ koji ‘sudjeluje u aktima humanitarne agresije na Ukrajinu‘

Zoran Milanović i  Aleksej Zajcev

 Goran Mehkek/Cropix

Predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova na redovitoj medijskoj konferenciji u Kremlju kazao je kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović 'uvršten u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine'.

- Neprestano ponavljamo da naša država neće nikoga napasti. Neprihvatljivu smatramo čak i tu ideju rata između naših naroda - kazao je zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev, a onda napomenuo kako neki unatoč tome naglašavaju kako će Rusija napasti Ukrajinu.

- Povukli su svoje ljude iz veleposlanstava, čak imaju i datum kad bismo mogli napasti, a to je negdje u periodu između sada i sredine veljače. Tko iznese stav drugačiji onom službenom, platit će svojom karijerom, a možda mu je ugrožena i sigurnost. Njemački viceadmiral Kay-Achim Schönbach je prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvijek izgubljen - rekao je Zajcev.

- Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji smatra da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka ekstremističke stranice, kao i bivši njemački viceadmiral Kay-Achim Schönbach. Sjetite se da je novinar Roman Cimbaljuk, koji je uvršten na tu stranicu, kasnije ubijen. S takvim destruktivnim dokazima nije iznenađenje što nema napretka u odnosima između Donjecka, Luganska i Kijeva - zaključio je

Na stranici Mirotvorac zaista postoji dio o Zoranu Milanoviću kojeg prozivaju 'sudionikom ruskih osvajanja' koji 'sudjeluje u aktima humanitarne agresije na Ukrajinu', a optužuju ga da opravdava rusku agresiju na Ukrajinu.

Na stranici se prenosi njegova cijela izjava od neki dan, kada je Milanović kazao kako Ukrajini nije mjesto u NATO-u, te da će Hrvatska povući sve svoje vojnike ako dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini. Spominje se i da je Milanović u prosincu posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini nazvao 'čistim šarlatanstvom'.

Na stranici Mirotvorac se od ukrajinskih državnih tijela traži da njegovu objavu razmotre kao izjavu o 'počinjenju namjernih radnji protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine, mira, sigurnosti čovječanstva i međunarodnog reda i zakona, kao i drugih kaznenih djela'.

Govor Alekseja Zajceva o Milanoviću koji počinje u 49:55 poslušajte u snimci ispod:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:48