FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE

Na prosvjedu u Vruji nekoliko stotina ljudi: ‘Tražimo hitan opoziv Milanovića i da mu se sudi‘

Na festivalu će se prikupljati i donacije za novu kampanju aktualnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića
Festival bespravne gradnje
 Ante Cizmic/Cropix

U Vruji, na uništenoj uvali između Piska i Brela, od 17 sati započeo je jedinstven festival. Riječ je o Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode koji će se održavati do 21 sat. Ironični performans organiziran je kako bi se ukazalo na devastaciju uvale koja se već dvadeset godina događa bez da je za to itko kažnjen.

image
Festival bespravne gradnje
Psd

Građani su na festival stigli automobilima, pješke i brodom. Oko stotinjak građana iskoristilo je jedinstvenu priliku okupati se ispred Latkovićevog objekta, pod budnim okom policijskim snaga s kopna i mora, javlja Slobodna Dalmacija.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Na Festival bespravne gradnje u Vruji od političara su stigli Marijana Puljak iz stranke Centar, koja je u javnosti istupala protiv devastacije ove uvale, sinjski gradonačelnik, "mostovac" Miro Bulj, SDP-ovac dr. Joško Markić...

- Očuvanje prirodnih ljepota, kao i pozitivni ambiciozni urbanistički iskorak su još uvijek mogući i u Splitu i u našoj županiji. Ali tako neće biti zauvijek! Devastacija prostora i nebriga za okoliš, neplanska "divlja" gradnja te premoć privatnog nad javnim interesom se događa u našem okružju već godinama. Neučinkovitost mehanizama kontrole, raznih inspekcija te pravosuđa, ne samo u donošenju odluka već i u njihovom provođenju su tome značajno doprinijeli. Stvorilo se ozračje neuređenosti i pravne nesigurnosti u kojem najbolje prolaze "veliki igrači", upravo oni koji su doveli do toga. A ljudi koji žele promjene, pošteno i pravedno društvo pomalo odustaju od svoje borbe, postaju sve tiši ili iseljavaju. Ovakve aktivnosti bude optimizam i nadu da taj negativni trend možemo zaustaviti, a zatim i obrnuti - kazao je Markić.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

- Pokušale smo doći kao planinarke, tražile sad naš stari put kojim smo planinarile, ali naravno da ga nismo našli. Ovo je vrlo tužna priča. Živimo u jednoj državi gdje nam nije sve dostupno.

Da mi živimo u državi u kojoj jedan običan čovjek ne može doći na javnu plažu. Prestrašno! Što mladi mogu zaključiti iz cijele ove priče, jedino sila na silu - ogorčena je Silvana Dragojević iz Splita.

'Tražimo opoziv predsjednika Milanovića'

Organizatori festivala u jednom su trenutku pročitali i svoj proglas u kojem su Latkovića prozvali za okupaciju hrvatskog teritorija i zatražili Milanovićev opoziv.

image
Ante Cizmic/Cropix

Novinar i pučki pjesnik iz Piska, Boris Dežulović, kazao je, među ostalim: "Zahtijevamo hitan opoziv Zorana Milanovića jer izravno podržava okupaciju teritorija RH!"

Okupljenima se obratilo i troje preostalih organizatora Festivala; Rose Fistanić, Danijel Lončar i Andrea Topić.

- Prije 20 godina snage Stipe Latkovića uz pomoć domaćih izdajnika teškom su građevinskom mehanizacijom i pješaštvom okupirali uvalu Vruja. Bezbroj prijava i bezbroj inspekcijskih izvida i pravomoćnih rješenja o rušenju i vraćanju devastirane uvale u prvotno stanje, Stipe Latković svih 20 godina sustavno ignorira, nastavljajući do danas svoju agresiju. U području uvale Vruja, koje je ne samo nominalni dio RH, već i njeno pravno formalno katastarsko vlasništvo, institucije RH ne funkcioniraju - kazao je Danijel Lončar.

- Na području Stipine autonomne ovlasti SAO Vruje, RH nema nikakvih ovlasti. Već 20 godina uvala Vruja je tako odsječena od Hrvatske i nalazi se izvan njenog ustavno pravnog poretka. Isključena iz njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Mi smatramo da se Hrvatska ne može i ne smije smatrati slobodnom sve dok institucije države ne mogu provoditi njene zakone na cijelom njenom teritoriju. Zahtijevamo stoga od policije i Oružanih snaga RH hitnu oružanu intervenciju i oslobađanje okupiranih područja - rekla je Andrea Topić.

image
Festival bespravne gradnje
Psd
image
Festival bespravne gradnje

Na Vruji je, među okupljenim sudionicima Festivala, i Marijana Puljak:

- Nalazimo se izgleda na području na kojem ne vrijede hrvatski zakoni već punih 20 godina. Punih 20 godina traje borba i građana, ali i institucija s bespravnim graditeljima na ovom području. I sama sam postavila niz zastupničkih pitanja ministarstvima što se događa s ovim, zašto ne štite ovaj biser Jadrana, ovu uvalu do koje se prije moglo doći samo brodom... Sada vidite, ima i takozvani protupožarni put koji se nedavno počeo asfaltirati.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ovdje se okupila prilična količina parazita, kako ih naziva predsjednik RH. Parazita koji žele da svi građani Hrvatske imaju jednak tretman od strane pravosuđa. Dakle, da pravosuđe i institucije države vrijede jednako za sve. Ako netko treba poštovati zakon, onda bome treba i bespravni graditelj na ovom području, rekla je Puljak.

Zašto je organiziran prosvjed?

Organizirati Festivala ranije su objavili zašto je uopće organiziran ovaj prosvjed.

- Organizator Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicam - rekli su ranije organizatori, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Ante Cizmic/Cropix

Na festivalu će se prikupljati i donacije za novu kampanju aktualnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, s obzirom na to da se uništenje uvale dovodi u vezu s poduzetnikom Stipom Latkovićem, jednim od financijera Milanovićeve kampanje.

image
Građevinska inspekcija zabranila je radove na ilegalnoj cesti u uvali Vruja / arhiva
Tom Dubravec/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 16:21