DIPLOMATSKI OKRŠAJ

Na protjerivanje diplomata iz Zagreba reagirala Zaharova, javila se i ruska ambasada: ‘A baš smo pred svečanim datumom...‘

Hrvatska je ruskom ambasadoru uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja veleposlanstva

Marija Zaharova

 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak priopćilo da je Hrvatska odlučila otkazati gostoprimstvo za 18 ruskih diplomata i 6 članova administrativno tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu, stigla je i prva reakcija iz Moskve.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova dala je za državnu novinsku agenciju TAS kratku izjavu o potezu službenog Zagreba.

- Rusija će primjereno odgovoriti, rekla je na postavljeno pitanje o hrvatskoj odluci.

Nedugo potom, na Facebooku se statusom oglasilo i samo veleposlanstvo Rusije u Zagrebu.

- 11. travnja 2022. Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko bio je pozvan u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje mu je, uz notu, uručena odluka vlasti HR o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva, od kojih 18 je diplomata. Kao razlog su se oglasili postulati već iz stare priče EU-a: “vojna agresija na Ukrajinu”, “ratni zločini”, “kršenje teritorijalnog integriteta”. Zaposlenicima se nalaže da napuste zemlju do 25. travnja ove godine.

Veleposlanik Andrej Nesterenko je pak istaknuo da je ova odluka značajan korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma - 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja, navodi se u komentaru na Facebooku.

Hrvatska je, kao što smo ranije izvijestili, ruskom ambasadoru u Zagrebu Andreju Nesterenku uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

- Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

- Veleposlaniku Ruske Federacije u RH izražena je najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina, poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Ruska strana obaviještena je o odluci RH kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva RH u Moskvi te je zatraženo da ukupno 24 djelatnika napusti RH, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:52