PIŠE ROBERT BAJRUŠI

Na prvi pogled to može zvučati čudno, ali Škoro je zapravo jedan od izbornih dobitnika, evo i zašto

Domovinski pokret se snažno usidrio u Slavoniji, a postigao je i solidne rezultate u Zagrebu i Hrvatskom zagorju
Miroslav Škoro
 Darko Tomas/Cropix
Objavljeno: 31. svibanj 2021. 20:45

Na prvi pogled može zvučati čudno, ali Miroslav Škoro jedan je od dobitnika upravo završenih lokalnih izbora. Jer, iako ga je hametice porazio Tomislav Tomašević, Škoro i Domovinski pokret etablirali su se kao stožerna desna politička opcija u državi. Koja bi u iduće tri godine, do 2024., kada se trebaju održati idući parlamentarni izbori, mogla oteti dobar dio sadašnjega HDZ-ova biračkog korpusa, koji je uvelike nezadovoljan centrističkom politikom koju zastupaju Andrej Plenković i vodstvo vladajuće stranke.

Ovo ništa ne mijenja naše mišljenje o Škori, koje je doseglo novo dno poslije hrpe laži koje su on i njegovi suradnici izgovorili u ovoj kampanji. U Domovinskom pokretu manipuliraju i insinuiraju, plaćaju agencije koje podlo difamiraju njihove protukandidate, podgrijavaju najniži hrvatski nacionalizam, imaju dvosmislene stavove o NDH i raspiruju antisrpsko raspoloženje. Političke protivnike i ne pokušavaju nadvladati kvalitetnijim programima, već im imputiraju nekakve antihrvatske sentimente, što je kretenizam.

Napokon, Škoro se pokazao kao duboko nekompetentan za vođenje Zagreba, jer taj čovjek ne zna čak ni notornu činjenicu, a ta je da Zagreb nema spalionicu otpada. I takav je dobio više od 100 tisuća glasova, što govori i o biračkoj racionalnosti. Usprkos svemu što smo pobrojali, tvrdimo kako nije prošla opasnost koja se zove Miroslav Škoro i Domovinski pokret. Dapače. Domovinski pokret se snažno usidrio u Slavoniji, gdje je zauzeo drugo mjesto po snazi, a u Vukovaru, koji ima veliku simboliku u Hrvatskoj, opet je trijumfirao njihov saveznik Ivan Penava.

Domovinski pokret je postigao solidne rezultate (posvuda više od 10 posto osvojenih glasova) i u Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj, a ušli su u županijske skupštine od Dalmacije sve do Hrvatskog zagorja. Stranka koja je osnovana prije 15 mjeseci sada ima nekoliko stotina općinskih, gradskih i županijskih vijećnika, uz vidljiv parlamentarni klub. To je jako solidna baza za buduće napade, prvenstveno na HDZ, čije biračko tijelo žele otkinuti.

Napokon i njezin lider pokazuje da zna plivati u političkim vodama. Analitičari su ga pokopali kada je završio kao treći na predsjedničkim izborima, a nakon samo nekoliko mjeseci DP je postao treća politička stranka u Saboru. Ovi izbori pokazali su da im nisu naškodili ni odlasci nekoliko zastupnika. Škorina stranka nije samo preživjela, nego sada ima prilično dobru strukturu jer se uspjela kapilarno proširiti po državi.

S druge strane, pred njima su tri neizborne godine i tek će se vidjeti kako će se snalaziti. U prošlosti, HDZ je uspijevao usisati konkurenciju na desnici. Tuđman je uništio HDS braće Veselica, a Sanader je isto napravio Đapićevu HSP-u. Ali, Plenković nema Tuđmanovu moć, ni Sanaderovu karizmu, a još je u savezu s Pupovcem, što će Škorina ekipa sigurno naglašavati i u budućnosti.

To znači da se mogu očekivati brojni šovinistički ispadi, kakvi dolaze od AfD-a u Njemačkoj ili Marine Le Pen u Francuskoj. Jačanje desnice je europski trend, od Demokrata u Švedskoj do španjolskog Voxa, a o Poljskoj ili Mađarskoj uopće ne treba raspravljati jer su stranke takvog profila tamo na vlasti. Hrvatska je dobila Domovinski pokret i ne treba se čuditi ako opstane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:50