SUKOB INTERESA?

Na račun ministru turizma sjelo 827 tisuća kuna od dionica: Vidjet ćete, neću pogodovati nikome

Na dan kad je u Saboru izgovarao prisežem, Veljko Ostojić postao je bogatiji za dionice Riviera Adrije
 Srđan Vrančić/Cropix

ZAGREB - Na dan kad je u Saboru izgovarao “prisežem”, Veljko Ostojić, novi ministar turizma u Milanovićevoj Vladi, na svoj je račun dobio 82 tisuće dionica porečke Riviera Adrije.

Prema jučerašnjim cijenama na burzi, Ostojić je toga dana postao bogatiji za 827.200 kuna.

Bonus za mandat

No, te dionice mu je, kao uspješnom predsjedniku Uprave Riviere, Nadzorni odbor odlučio dati još na svojoj sjednici 13. 12., kad je Ostojić bio tek kandidat za ministra turizma.

- Molio sam ih da mi prenesu dionice prije mog stupanja na dužnost ministra jer nisam htio imati poslovne odnose s bivšom kompanijom kad postanem ministar - rekao nam je jučer Ostojić.

Taj vrijedni paket dionica Ostojićev je bonus koji je dobio za svoj cjelokupni mandat na čelu Uprave naše najveće turističke grupacije, a ne samo za lanjsku godinu koja, uostalom, u to vrijeme još nije bila ni završila.

Budući da je sada ministar turizma, što će učiniti s dionicama Riviere kako bi izbjegao optužbe za sukob interesa?

- Nisam dioničar samo Riviera Adrije, nego još nekih kompanija, primjerice Arenaturista . Sve ću to prijaviti u svojoj imovinskoj kartici kad dođe vrijeme. Kroz moj rad će se najbolje vidjeti da ne pogodujem niti jednoj turističkoj kući bez obzira na to jesam li u njoj dioničar ili nisam - tvrdi Ostojić.

Dioničar i Babinog kuka

Riviera Adria dio je Valamar grupacije u kojoj je suvlasnik grof Georg Eltz. U prvih devet lanjskih mjeseci grupa Riviera Adria imala je 685 milijuna kuna prihoda i 138 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. Lani je pripojila i tvrtke Rabac i Zlatni otok, a većinski je dioničar i Babina kuka, najveće dubrovačke hotelske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:09