BANOŽIĆ O LETJELICI

‘Na radarskom sustavu dron je bio manje od sedam minuta, bilo kakva reakcija je bila nemoguća‘

Ministar je rekao da je dron došao s ukrajinskog teritorija, a zašto je lansiran i tko ga je lansirao to treba utvrditi istraga

Mario Banožić, arhivska fotografija

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić danas se susreo sa zapovjednikom 31. borbenog krila AVIANO, brigadnim generalom Jasonom Baileyem. Ministar je na presici govorio o istrazi pada letjelice u Zagrebu.

"Razgovarali smo s američkim zapovjednikom vezano za zajedničke obuke zrakoplovnih snaga. Ovo je prva od dvije planirane obuke", kazao je Banožić, javlja Dnevnik.hr.

"Kroz ovakve aktivnosti vidi se spremnost naših snaga. S generalom smo razgovarali o situaciji o Ukrajini", napomenuo je Banožić.

"Hrvatsko nebo u ovom trenutku čuvaju hrvatske snage sa saveznicima. Snaga preleta daje sigurnost građanima i ona situacija koju smo imali u četvrtak, kada je doletio dron opremljen određenom bombom, bila je jedna naučena lekcija za sustav NATO-članica, Rumunjske i Mađarske, na koji način držati sustav u pripravnosti i da je rat u Ukrajini sasvim blizu nas", kazao je ministar.

Američki general kazao je kako je cilj zajedničke obuke uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja.

'Reakcija je bila nemoguća'

Ministar je potom odgovarao na pitanja novinara o paloj letjelici.

"Dron je došao s ukrajinskog teritorija, a zašto je lansiran i tko ga je lansirao to treba utvrditi istraga. Iznošenje informacija moglo bi izazvati konfuziju, pa ću se vratiti na početak i na izjave od petka. Iz otvorenih izvora svi smo mogli saznati o kakvoj letjelici je riječ. Daljnjim istraživanjem u subotu je utvrđeno i da je bila aviobomba, da ima tragova eksploziva. U interesu javnosti rečeno je što se dogodilo. Imamo 95 posto projektila te letjelice, uskoro ćemo ga pokazati javnosti", kazao je ministar.

"Rekli smo i da se istraga vodi u članicama NATO-a, ja sam imao brojne razgovore, kako bi se utvrdilo od kuda je dron mogao poletjeti. Siguran sam da ćemo doći do rješenja i odgovora što se dogodilo", dodao je.

"Na radarskom sustavu taj objekt je bio manje od sedam minuta, bilo kakva reakcija je bila nemoguća", napomenuo je i dodao da nas je "događaj od četvrtka osvijestio da je rat blizu nas".

"Ono što se dogodilo u hrvatskom medijskom prostoru je prežalosno. Unatoč tome što je bila presica, par sati nakon toga giganti vojne misli su dali oprečne informacije i ispalo je da sam ja taj koji sluša nestručne ljude", kazao je Banožić.

"Sada već doznajemo na koje se sve načine to trebalo odigrati", otkrio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:35