BURNO U SABORU

Na raspravi o povjerenju Viliju Berošu ministra se gotovo i ne spominje, glavna tema u režiji HDZ-a postao - Tomašević!

HDZ-ovi zastupnici poručivali su kako bi bilo bolje da su se zastupnici iz KZL-a, odnosno Možemo, posvetili zagrebačkim problemima

Vili Beroš, arhivska fotografija

 Srđan Vrančić/Cropix

Prijedlog oporbe da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje, o kojemu je u Hrvatskom saboru govorila Ivana Kekin (Klub zeleno lijevog bloka), HDZ-ovi zastupnici u srijedu su prebacili na zagrebačke teme i propuste aktualne zagrebačke vlasti.

HDZ-ovi zastupnici poručivali su kako bi bilo bolje da su se zastupnici iz KZL-a odnosno Možemo! posvetili zagrebačkim problemima i tome da pokrenu pitanje povjerenja zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, a ne prijedlogu u kojem nema nijednog argumenta za smjenu ministra zdravstva.

„Kada se propitkuje koliko ministar Beroš dobro vodi sustav naravno da se onda propitkuje koliko vi dobro vodite sustav”, poručio je Marko Pavić (HDZ) spočitnuvši stranci Možemo! koja je na vlasti u Zagrebu neimenovanje pročelnika, propast projekta Srebrnjak, pokušaj ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

Beroš se izborio za 2,5 milijarde kuna u nacionalnu programu oporavka, 80 posto stanovništva je cijepljeno, to je uspjeh, istaknuo je Pavić.

Ćelić (HDZ): Kekin kadrovira po Zagrebu, Kekin (KZL): Ravnatelje imenuju upravna vijeća

Ivan Ćelić (HDZ) kazao je da Zagreb ima 19 zdravstvenih ustanova u svom vlasništvu, a da se govori kako je "Kekin politički odgovorna za taj resor" i "da kadrovira". Pritom je „političkim sljepilom” ocijenio ukidanje Gradskog ureda za zdravstvo u vrijeme pandemije, a za bolnicu Srebrnjak kazao da više od godinu dana nije izabran ravnatelj te je zaustavljen projekt „jer gradska vlast nije bila u stanju napraviti što se očekivalo”.

Kekin je odbacila tvrdnju "da kadrovira po Zagrebu" navodeći da ravnatelje imenuju Upravna vijeća. Za bolnicu Srebrnjak spočitnula je HDZ-u da je dvije godine „držao ljestve” onima koji su priječili projekt poručivši "da ih može biti sram". "Kritiku od nekoga tko je koristio državne kartice kako bi kupovao deziće po aerodromima ne uzimam k srcu", kazala je pak na izlaganje Pavića.

„Mogao si je kupiti Teslu”, dometnuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. „Vidim da se kupuju privatni auti dodatkom na plaću”, dodao je Jandroković misleći na člana Uprave Holdinga Borisa Sesara koji je sam kupio automobil, ali mu Holding svaki mjesec isplaćuje preko 8.800 kuna bruto jer na posao dolazi vlastitim automobilom.

"Kada kupujete privatnim novcem od dotacije koju dobivate od države odnosno Grada to nije vaš privatni novac, to je novac iz proračuna Grada i sada mu plaćate ratu kredita", ustvrdio je Jandroković.

Josip Borić (HDZ) upitao je jesu li zastupnici KZL-a iste kriterije odgovornosti i koliko nešto košta građane te koje navode za Beroša su spremni primijeniti i na gradonačelnika Zagreba, primjerice na Čistoći i odvozu otpada, a Majda Burić (HDZ) sugerirala im je da umjesto lošeg kadroviranja i bavljenjem ideologijom pokrenu pitanje povjerenja gradonačelniku Zagreba Tomaševiću.

Arsen Bauk (SDP) je predložio je da se "presele u zagrebačku Gradsku skupštinu" onda tamo govore o lokalnim temama.

Kekin je iznoseći u ime predlagatelja razloge zašto Beroš mora otići navela je da je podbacio u borbi protiv pandemije, u kojoj je u Hrvatskoj umrlo gotovo 16 tisuća osoba kao i provođenju cijepljenja. Zamjera mu i neefikasne preventivne programe, uništavanje sustava primarne zdravstvene zaštite, zagušenje bolničkog sustava, dugove...

Stranka je izabrala put zanemarenog, zapuštenog, nefunkcionalnog i korumpiranog zdravstvenog sustava koji ne pruža zdravstvenu zaštitu građanima, kazala je Kekin dodavši da cijenu plaćaju građani u novcima i svojim životima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:03