HUMANOST NA DJELU

Na Rebru sada mogu pregledavati i djecu rođenu sa 500 grama

Novi endoskopski stup i četiri različite endoskopske sonde prilagođene su pregledu djece

Kako pregledati pluća, crijeva ili želudac djetetu rođenom sa samo 500 grama? Na to pitanje pedijatri s Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb odnedavno imaju odgovor, a on se zove - novi endoskopski stup i četiri različite endoskopske sonde posebno prilagođene pregledu djece. Za koji dan bit će i svečana “primopredaja” tog najnovijeg uređaja koji djeci poklanja Rotary klub Maksimir.

Riječ je o zadnjem tehnološkom “kriku” i donaciji vrijednoj 1,2 milijuna kuna koja će liječnicima omogućiti lakši pregled i liječenje najmanje djece. Gotovo dvije godine zagrebački su rotarijanci prikupljali sredstva i to ne samo u Hrvatskoj, nego su im se pridružili i njihovi kolege iz čak 15 zemalja diljem svijeta.

- Premda je Klinika za pedijatriju najveća pedijatrijska ustanova u Hrvatskoj, dosad nije imala vlastitu opremu i prostor za dječju endoskopiju, nego se koristila ona namijenjena odraslima, primjerice Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata te Klinike za unutarnje bolesti. Vlastita oprema omogućava Klinici za pedijatriju brzo djelovanje u nužnim invazivnim i interventnim zahvatima. To je razlog što smo se odlučili za tu akciju - kaže Martin Vuković, član Rotary kluba Maksimir.

- Ovaj će uređaj znatno unaprijediti dijagnostiku i liječenje djece te poboljšati ishod njihova liječenja. Samo na intenzivnim dječjim odjelima naše bolnice godišnje se liječi oko 800 mališana - kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu.

- Ovaj endoskopski stup najnovije generacije na kojem je monitor, tastatura, izvor svjetla, pumpa... služi kao temelj, a na njega se priključuje, prema potrebi, endoskop, ovisno o tome koji organ treba pregledati. Primjerice, na njega se može priključiti bronhoskop, gastroskop, kolonoskop ili rektoskop, sve prilagođeno djeci - objašnjava dječji pulmolog dr. Drago Ćaleta i dodaje da će taj uređaj uvelike pomoći pedijatrima.

- Koliko je važno imati uređaje prilagođene djeci govori podatak da nerijetko moramo ‘ući’ u pluća djeteta rođenog sa 500 grama. To je nemoguće bez vrlo tankog bronhoskopa koji nije širi od 1,8 ili 1,2 milimetra. Takvim sitnim bebama u plućima se primjerice stvori sekret, a mi onda tim tankim bronhoskopom očistimo pluća.

Naime, ovaj uređaj omogućava da se njime radi i dijagnostika i terapija. Rebro ima dvije intenzivne skrbi, onu neonatološku i onu za nešto stariju djecu, kojima je potrebna hitna i intenzivna pomoć kojom nerijetko spašavamo živote. Naime, sve je više djece koja trebaju takvu pomoć jer ih se sve više rađa nakon kompliciranih i prijevremenih trudnoća, ali zahvaljujući našem znanju tehnologiji, oni prežive - kaže dr. Ćaleta.

Sve u svemu, s tim se uređajem brže i uspješnije rješavaju hitna i životno ugrožavajuća stanja, moguće je kvalitetnije praćenje i dijagnostika, posebno za osjetljivu i prerano rođenu djecu s dišnim, probavnim ili neurološkim bolestima. Također, moguća je kvalitetnija i bolja dijagnostika i zbrinjavanje novorođenčadi i dojenčadi s kroničnim plućnim bolestima, što znači da se i skraćuje vrijeme koje moraju biti na aparatima za disanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:06