GUBITAK STANOVNIŠTVA

Na saborskom odboru pozivali na ‘uvoz‘ Ukrajinaca, Matuli zasmetala retorika o njima kao ‘genetski bližima Hrvatima‘

‘Glavni uzrok iseljavanja su nepravda u hrvatskom društvu, odnosno korupcija, klijentelizam i gubitak nade‘

Vesna Vučemilović, Ante Rončević, Tado Jurić, Stjepan Šterc

 Damjan Tadic/Cropix

Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport upozorili su u srijedu na tematskoj sjednici o demografskoj revitalizaciji Hrvatske da je demografska situacija interdisciplinarni i strateški problem koji zahtijeva veću posvećenost i konsenzus o viđenju hrvatske budućnosti.

Predsjednica Odbora Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) sjednicu je sazvala u svjetlu prvih rezultata popisa stanovništva koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

"U 10 godina smo izgubili 400.000 tisuća stanovnika, a još veće iznenađenje je da se olako prešlo preko te činjenice i ne vidimo konkretne mjere koje ovakva situacija zaslužuje", istaknula je na početku sjednice.

Demograf: Glavni razlog iseljavanja iz Hrvatske je korupcija

Demograf Tado Jurić u uvodnom je predavanju istaknuo da su Hrvatska i prostor jugoistočne Europe jedno od demografski najugroženijih područja na svijetu.

Naveo je kako je problem Hrvatske što ima populacijska obilježja i bogatih i siromašnih država, odnosno djeca se ne rađaju, a ljudi se iseljavaju. Odbacio je tezu da svi unutar EU migriraju te poručio kako je to isključivo pojava usmjerena od periferije ka jezgri jer je, primjerice, iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije iselilo tek jedan posto stanovnika, a iz Hrvatske 18 posto.

Jurić smatra da je glavni uzrok iseljavanja nepravda u hrvatskom društvu, odnosno korupcija, klijentelizam i gubitak nade, ocijenivši kako posljedično iseljavanjem raste i razina korupcije.

Kao prijedlog mjera za revitalizaciju Hrvatske i EU istaknuo je rad na daljinu koji bi rezultirao time da mladi iz periferije ne moraju dolaziti u veće gradove kako bi ostvarili uspjeh u karijeri, zajednički zdravstveni i mirovinski sustav na razini EU te kompenzaciju za izvlačenje radne snage iz država periferije.

Demografska slika nije samo problem jedne stranke ili vlade

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je da demografska slika nije samo problem jedne stranke ili vlade, već se mora otvoriti prostor za komunikaciju i koordinaciju među svim razinama vlasti kako bi se provele mjere i aktivnosti. Poručila je i kako su otvoreni za brojne inicijative i znanstvenu zajednicu i kako nemaju problem sa stranačkim ili drugim konotacijama.

Između ostalog, podsjetila je na mjere koje Vlada provodi od 2016. te strategiju demografske revitalizacije do 2031. čija su područja intervencije materijalne i nematerijalne potpore, porezne olakšice, javno zdravstvo, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, tržište rada i mobilnost stanovništva.

Demograf Stjepan Šterc istaknuo je kako je Hrvatska ušla u klasični demografski nestanak te kako vladajući odmah moraju donijeti odluku i pokrenuti oba revitalizacijska modela (poticanje nataliteta i selektivne imigracije) i usmjeriti ih na ukupnu hrvatsku populaciju, oslanjajući se na znanost, a ne na 'političke priče' kako nas ne bi iznenadio idući popis stanovništva 2031. godine.

Na ovu sjednicu pozvani su i Ministarstvo financija i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ali su se ispričali i nisu poslali predstavnike, što je predsjednica Odbora Vučemilović ocijenila znakovitim.

Demograf Šterc je, pak, Ministarstvu financija posebno poručio da je najučinkovitiji poticajni model za demografsku i gospodarsku problematiku upravo porezni sustav.

Ekonomist Ante Rončević ocijenio je kako je niska produktivnost rak rana Hrvatske i odražava se na niski životni standard zbog čega, kaže, i umirovljenici iseljavaju. Istaknuo je i problem pravosuđa koji ne ulijeva povjerenje ni domaćem ni stranom kapitalu što ne pridonosi rješavanju demografskog problema.

Oporba: Vladajući bježe od odgovornosti

Rasprava nakon izloženih predavanja je u dijelovima bila žustra i govorilo se o odgovornosti za nastali problem, a neki članovi Odbora kritizirali su Vladine mjere.

Ivana Kekin (NL) ocijenila je kako jedini konsenzus koji postoji jest da je ovo ozbiljan problem, a da se oko drugoga teško mogu usuglasiti jer imaju različite pozicije od toga kako je do ovakve situacije došlo i koja su rješenja. Ustvrdila je da vladajući sa sebe odbacuju odgovornost i zanemaruju korupciju i društvenu nesigurnost kao razlog iseljavanja, te poručila kako je HDZ glavni odgovoran za ovu demografsku situaciju s obzirom na to koliko su dugo na vlasti.

Vesna Bedeković (HDZ) nije se složila s time da vladajući bježe od odgovornosti i da ne čine ništa jer je, kaže, upravo ova vladajuća garnitura progovorila o demografiji i posvetila joj puno pozornosti.

Državna tajnica Josić je istaknula kako su svi prisutni na neki način na vlasti i imaju odgovornost u svojim lokalnim jedinicama.

Demograf Jurić u raspravi je rekao da je Nacionalna razvojna strategija 'samo popis lijepih želja', a naglasio je da je Hrvatska već postala useljenička zemlja s obzirom na uvoz radne snage te predložio da se orijentiramo na Ukrajince.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je kako su u više navrata pozivali izvršnu vlast da sazove sastanak svih parlamentarnih stranaka i demografa kako bi se napravila strategija oporavka. Također se složio s idejom uvoza stanovništva iz Ukrajine jer su nam sličan narod.

Replicirajući o uvozu stanovništva i Zakonu o strancima, Josić je istaknula da je imigracijska politika u izradi, a jedno od pitanja je i kojim zemljama se okrećemo jer radna snaga koja trenutno dolazi nije reproduktivan dio društva jer je uglavnom riječ o muškarcima koji kratko ostaju.

Urša Raukar-Gamulin (Možemo!), Vilim Matula (Možemo!) i Andreja Marić (SDP) složili su se s Jurićem oko korupcije kao razlogu iseljavanja, ali Matula je problematizirao "snove o Ukrajincima koji su nam genetski bliži" istaknuvši kako je riječ o ultranacionalističkoj politici, dok je Marić posebno istaknula probleme u zdravstvenom sustavu zbog kojih odlazi radna snaga.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) složio se kako je riječ o interdisciplinarnom problemu koji se ne može kratkoročno riješiti, a odbacio je tezu da svi imaju odgovornost istaknuvši da odgovornost isključivo leži na vladajućima, a ne opoziciji.

Luka Brčić (HDZ) istaknuo je kako je društvu potreban optimizam polučen dobrim primjerima onih koji su uspjeli u Hrvatskoj, a Ivana Posavec Krivec (SDP) istaknula je kako je više očekivala od Središnjeg državnog ureda za demografiju i Josić.

Dubravka Rogić-Hadžalić iz DZS-a apelirala je na vladajuće da više porade na uspostavi administrativnog registra stanovništva, koji zahtijeva pravni okvir, kako bi DZS mogao pravovremeno izvršavati svoje obaveze prema Eurostatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:14