DRAMA U BAŠKOJ VODI

Na sjednicu Općinskog vijeća upala policija: ‘Ucjenjivao me političkim mirom za svoju zaradu‘

Čule su se teške optužbe: ‘Nas je izbacio, a daje svojima za žderačinu i pijanstva, jer nemaju drugih troškova‘
 Screenshot

Policija je u srijedu u 9,35 sati intervenirala na sjednici Općinskog vijeća Baške Vode. Predsjednik Općinskog vijeća Ante Lončar za Slobodnu Dalmaciju kaže da ju je on zvao, a vijećnik s Nezavisne liste mladih Matejas Jozipović da je zapravo on to učinio. Nakon kraće stanke sjednica je nastavljena, a na fotografiji se vidi Matejas Jozipović (u svijetloplavom odijelu) u razgovoru s policijom.

- U Općinskom vijeću je trinaestero članova, od toga je nas petero s moje liste i iz SDP-a, dakle iz opozicije, a osmero ih je iz HDZ-a koji evo već na šest sjednica Općinskog vijeća, dakle punih šest mjeseci, ignoriraju naputak Ministarstva pravosuđa i uprave koji im nalaže da se moraju uvrstiti točke dnevnoga reda koje mi predlažemo i o njima na prvoj idućoj sjednici Općinskog vijeća raspravljati.

U nalogu Ministarstva pravosuđa i uprave koji su poslali predsjedniku Općinskog vijeća Anti Lončaru stoji i pravno stajalište Ustavnog suda RH od 4. travnja 2007 godine gdje se to sve jasno navodi ako to zatraži jedna trećina oporbenih vijećnika, jer inače prijedlozi manjine nikad ne bi došli na dnevni red bilo kojeg gradskog i općinskog vijeća, nego bi se ignorirali preglasavanjem ili, kao što su oni učinili, nedolaskom na sjednicu i rušenjem kvoruma.

Sad je Lončar na redovitoj sjednici (drugoj koju je on sazvao od šest dosad održanih) odbio uvrstiti naših petnaest točaka na dnevni red i ja sam zvao policiju da zaštiti Ustav, Zakon RH, Statut Općine Baška Voda. Ne samo da se ne poštuju nalozi Ministarstva pravosuđa i uprave, u Baškoj Vodi se ne poštuju zakoni RH i nitko za to ne odgovara, a posebno zakone krši načelnik Općine Josko Roščić kojega desetljećima, unatoč nizu kaznenih prijava koje ima od kaznenog progona štiti državno odvjetništvo djelom nečinjenja - kaže Jozipović.

Na pitanje koji su to bitni prijedlozi koji su oporbi toliko sudbonosni, Jozipović odgovara:

- A to su zapravo sve neuralgične točke koje drmaju sadašnjeg predsjednika Općine Joska Roščića. Od izgradnje nelegalne uljare u Bastu do izgradnje nelegalnog rotora na ulasku u Bašku Vodu, preko problematične uknjižbe Općine Baška Voda na pomorsko dobro pa do prijave Općine Brela protiv Roščića zbog nasipanja, zamislite, njihove plaže u Brelima u Roščićevoj verziji i izvedbi.

Roščić ne samo da kod nas desetljećima radi što hoće, nego je to htio raditi i u susjednoj općini, tumačeći da granice između dviju općina nisu definirane. Njemu je uvijek malo i on u glavi ima neku svoju kartu koja i pomorsko dobro i okućnice svojih mještana i susjedne općinske plaže ucrtava kao svoje, točnije Općine Baška Voda od koje on ima itekakve koristi.

Predsjednik Općinskog vijeća Ante Lončar za Slobodnu Dalmaciju kaže da je tri puta u srijedu na sjednici Jozipoviću oduzimao riječ i upozoravao ga da ne povisuje ton na vijećnike.

- Zvao sam nakon toga komunalne redare jer nije htio napustiti sjednicu koju je ometao, a onda su oni zvali policiju koja je došla. Možda je nakon toga Jozipović i sam zvao policiju, ne znam. Pazite, Ministarstvo pravosuđa nigdje u svom dopisu ne tvrdi da se moraju uvrstiti točke dnevnoga reda koji zatraži jedna trećina oporbenih vijećnika, nego da se to može napraviti, dakle daje naputak. Mi iz HDZ-a imamo većinu u vijeću i te njihove želje nas apsolutno ne zanimaju, pogotovo što nisu utemeljene na ničemu korisnome - kaže Lončar.

Pored njega je sjedio i predsjednik općine Josko Roščić koji pak kaže:

- Ovo je još jedna režija Matejasa Jozipovića koji me tražio da svake godine njegovom Boćarskom klubu Biston iz Baške Vode uplaćujem dvjesto tisuća kuna iz općinskog proračuna i da njemu osobno ne naplaćujem naplatu javne površine ispred njegova kafića koja iznosi oko 90 tisuća kuna godišnje.

Znači, on bi u četverogodišnjem mandatu vijećnika zaradio milijun i dvjesto tisuća kuna. Toliko bi koštao njegov politički mir sa mnom kojega mi je predlagao, na što nisam pristao. Mi smo dosad klubu Biston, čiji je on predsjednik, davali iz općinskog proračuna oko 60 tisuća kuna, a sad nećemo više ništa jer je Jozipović četvorici svojih najboljih igrača obećao kupiti stanove u četiri godine igranja. Pa mi ne možemo financirati takav klub jer bi činili kazneno djelo - kaže Roščić.

- Roščić me osobno više puta molio da ja i moja dvojica vijećnika s liste ne podnosimo kaznene prijave protiv njega, a od svibanjskih lokalnih izbora dosad već smo ih podnijeli četiri. Nakon toga je Roščić krenuo u osvetu, to je njegov poznati modus operandi.

Ja imam svjedoke da je nakon ovog današnjeg incidenta Roščić rekao mom kolegi s liste Josipu Topaloviću: 'Bit će para koliko hoćeš i za boćanje i za sve što treba, samo reci Jozipoviću da dođe pameti'. Pa moj klub je ove godine prvak Hrvatske u boćanju i nakon trideset godina je vratio titulu u Dalmaciju, a naš načelnik općine nas nikad nije primio, ali je to nekidan učinio naprimjer župan Blaženko Boban.

Je li normalno da nam Općina Baška Voda po zakonu daje novac za naše prvoligaške aktivnosti i je li totalno bolesno da nas, nakon što smo postali prvaci, Roščić totalno izbacuje iz općinskog proračuna dok lovačkoj udruzi 'Kuna', čiji je on predsjednik, za žderačinu i pijanstva, jer nemaju drugih troškova, daje oko 80-ak tisuća godišnje, a pčelarima, čiji je također on predsjednik, 40-ak tisuća kuna - čudi se Jozipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:43