SKUPI ZASTUPNICI

Na stanarine, putovanja, avionske karte i hotele spiskali više od milijun eura: Listu predvode dva Socijaldemokrata i HDZ-ovac

Zastupnici su tijekom 2023. nabili dodatnih troškova u ukupnoim iznosu od 1,177 milijuna eura, od čega najviše na naknade za korištenje automobila.

Saborski zastupnici

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor na svojim je internetskim stranicama objavio podatke o troškovima koje su tijekom 2023. godine na službena putovanja, hotele, zrakoplovne karte, stanarine, naknade za odvojeni život i druge dozvoljene troškove "natukli" zastupnici i zastupnice.

Građane je najviše stajao zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković koji je lani "spiskao" 34.147 eura od čega najviše na avionske karte i stanarinu. Drugi na listi je nekadašnji predsjednik SDP-a, a danas Hajdukovićev kolega iz Socijaldemokrata Davor Bernardić koji je na ime dnevnica, stanarine, službenih putovanja i još nekih sitnica porezne obveznike olakšao za 27.743 eura.

Treći na listi je zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier koji je lani (uglavnom na putovanja) potrošio 25.317 eura.

Svi zastupnici tijekom 2023. godine nabili su dodatnih troškova u ukupnom iznosu od 1,177 milijuna eura, od čega je najviše potrošeno na naknade za korištenje automobila (409 tisuća eura), stanarine (244.440 eura), zrakoplovne karte (151 tisuća eura) i hotelski smještaj (101.831 euro).

Na zrakoplovne karte najviše novca iz državnog proračuna potrošio je već spomenuti Hajduković - 14.436 eura, dok su najveće hotelske račune nabili zastupnici Bernardić (11.957 eura) i Mostov Zvonimir Troskot (11.549 eura).

U rubrici "auto" pobjedu je odnio predsjednik Mosta Božo Petrov kojemu su priznati troškovi prijevoza osobnim automobilom u iznosu od 11.296 eura.

Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život

Zastupnici, uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 199 eura mjesečno te naknade za odvojeni život u iznosu od 132,72 eura mjesečno.

Službeni stanovi

Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima, i to u mjesečnom iznosu do 331,81 eura na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 66,36 eura. Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici snose sami.

Dnevnica

U okviru obavljanja svojih zastupničkih dužnosti i aktivnosti zastupnici imaju pravo na isplatu dnevnice - koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 19,91 euro - i naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (0,27 eura po prijeđenom kilometru), kao i na naknadu troškova cestarine uz predočenje računa.

Naknada troškova prijevoza

Zastupnici, koji se koriste smještajem u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima i oni koji se iznimno koriste hotelskim smještajem, a na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim vozilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže (pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje zasjedanje). Zastupnici, koji se ne koriste smještajem u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima, hotelskim smještajem ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji, a imaju prebivalište udaljeno više od 50, a manje od 150 km od Zagreba i na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom odnosno vozilom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 331,81 eura.

Za dolazak na plenarna zasjedanja Hrvatskoga sabora zastupnicima s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara, uz korištenje osobnog vozila, omogućeno je i korištenje sredstava javnog prijevoza (autobus, vlak, zrakoplov, trajekt), a tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa.

Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Tablicu s pregledom troškova svih 151 zastupnika možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:00