AFERA AGRAM

NA SUĐENJU BANDIĆU SVJEDOČILA SANDRA ŠVALJEK 'Svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba. Nisu ni krstitke...'

 Boris Kovačev / CROPIX

Svjedočenjem Ivana Jurčića, vozača gradonačelnika te Sandre Švaljek, nekadašnje zamjenice gradonačelnika, koja je nakon uhićenja prvog čovjeka Grada Zagreba Milana Bandića 2014. obnašala i dužnost gradonačelnika, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i ostalim optuženima u aferi Agram.

Švaljek je u svom iskazu istaknula kako je sve ključne odluke donosio gradonačelnik Bandić, dok ona kao njegova zamjenica nije sudjelovala u donošenju odluka.

Kada je nakon Bandićeva uhićenja počela obnašati njegovu dužnost, uočila je između ostaloga, kako je navela, da pojedine osobe u gradskoj upravi imaju ugovor o radu koji ne odgovaraju njihjovom obrazovanju ili kvalifikacijama.

- Nisam se zanimala zašto su te osobe dobile takve ugovore jer se nisam imala kod koga interesirati. Gradonačelnik je bio uhićen, kao i njegovih 19 suradnika. Tim osobama ponudila sam nove ugovore u skladu s njihovim kvalifikacijama. Neki su zbog toga negodovali, ali su ih svi na kraju ipak prihvatili - izjavila je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanja kazala je kako gradonačelnik ima široke ovlasti te da može poslati na put u inozemstvo i osobe koje nisu povezane s Gradom te im isplatiti dnevnice iz gradskog proračuna. Pritom je dodala kako takva praksa ipak nije u skladu s načelima dobrog upravljanja proračunom.

Zastupnike optužbe zanimalo je je li protuzakonito nekoga poslati službenim vozilom na svinjokolju.

- Svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba. Ni krstitke - odgovorila je Švaljek.

Bandićev vozač Ivan Jurčić danas se više nije mogao sjetiti puno detalja o korištenju službenih vozila, tko je davao naloge, tko je davao suglasnost, te gdje i kamo su pojedine osobe putovale službenim vozilima.

Budući je u istrazi dao puno detaljniji iskaz, danas su mu predočavani pojedini djelovi, pa je Jurčić na koncu potvrdio da su četiri službena automobila koja je koristio gradonačelnik povremeno davana i drugim osobama uz Bandićevo odobrenje i uz naloge koje je izdavao pročelnik njegova ureda suoptuženi Miro Laco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:19