POČELA IZRUČENJA

NA SUDOVE PRIVEDENE PRVE OSOBE S EUROPSKIH UHIDBENIH NALOGA Ministar Miljenić: 'I Hrvatska priprema svoje naloge'

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Na županijske sudove u hrvatskim gradovima danas su počele stizati prve osobe s europskih uhidbenih naloga koje neke od zemalja EU traže zbog istraga ili presuda, no i Hrvatska, prema najavi ministra pravosuđa Orsata Miljenića, priprema takve naloge prema drugim članicama Unije.

Na zagrebačkom je sudu tako, primjerice, odobrena predaja Danskoj muškarca kojemu je u toj zemlji određen istražni zatvor zbog trgovine oružjem, točnije dva pištolja i nekoliko "kalašnjikova". U drugom je slučaju, pak, Njemačkoj odobrena predaja osuđenika na 11-mjeseci zatvora zbog teške krađe koji je pobjegao u Hrvatsku prije odlaska u zatvor.

Prvog dana primjene uhidbenog naloga policija je privela 20-ak osoba koje su europske zemlje, među ostalim, tražile zbog trgovine ljudima i ropstva, lihvarskih ugovora, prijevara, krivotvorenja novca i dokumenata, obiteljskog nasilja, zlouporabe droga i sličnih nedjela.

No, zbog Zakona o suradnji u kaznenim predmetima s članicama EU europski uhidbeni nalog se ne odnosi na nedjela prije 2002.

Zahvaljujući tom vremenskom ograničenju Hrvatska neće postupiti niti po uhidbenom nalogu kojim Njemačka traži izručenje bivšeg agenta jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog imigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

Miljenić je danas izjavio da sustav vremenskog ograničavanja primjene uhidbenog naloga, uz Hrvatsku, poznaje još pet zemalja članica, no priznaje da to ostaje otvoreno pitanje.

"To je sustav koji poznaje još pet zemalja EU-a. To nije nešto što smo mi došli i izmislili", rekao je ministar, dodavši da se uvijek može polemizirati je li se to trebalo riješiti tijekom pregovora.

Smatra da je jedino otvoreno pitanje jesu li hrvatski pregovarači trebali to staviti u "rezervu" ili se to može naknadno napraviti. "Sukladno ishodu tih razgovora, dalje će se postupati", kazao je.

Iako dopušta mogućnost da je Hrvatska propustila nešto u pregovorima, smatra apsurdnim da bi Hrvatska u slučaju da se ukine ograničenje trebala drugim zemljama izručivati sve osobe, dok pet zemalja koje imaju ograničenje Hrvatskoj neće izručivati osobe za djela počinjena prije 2002.

"I sad se kaže da Hrvatska mora izručivati u tom slučaju. To je malo apsurdno ali dopuštam da smo s naše strane možda propustili nešto u pregovorima pa ćemo vidjeti da li se to može napraviti ili ne", rekao je.

Dodao je također da svaka zemlja ima neke zakonske nesuglasice s europskom pravnom stečevinom, što nije "izvanredno ili dramatično".

Miljenić: Ukidanje zastare za politička ubojstva civilizacijska gesta

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će se izmjene Ustava kojima bi se uvelo nezastarjevanje politički motiviranih zločina pokrenuti na inicijativu Sabora, ocijenivši da je ukidanje zastare za takva kaznena djela civilizacijska gesta.

"To je jedna stvar za koju mislim da je dobra i neophodna", kazao je ministar novinarima u Zagrebu, dodavši da konačno treba napraviti razdjelnicu sa svim što se događalo u prošlosti.

Za njega je zastara politički motiviranih zločina potpuno neprimjerena insititucija. "Mislimo da je ukidanje zastare civilizacijska gesta i podržavamo prijedlog za promjene Ustava u tom smjeru", rekao je.

Premijer Zoran Milanović najavio je izmjene Ustava prije nedavnog usvajanja Zakona o suradnji u kaznenim predmetima s članicama EU po kojem se Europski uhidbeni nalog ne odnosi na nedjela prije 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:29