SUD PROTIV MINISTRA

NA SUDU PALE KVOTE ZA ŠEĆER 'Pogreška' ministra Jakovine za koju ćemo platiti 100 milijuna kuna?

Presuda iz Osijeka otvara put tužbama za naknadu štete koje su već podnijele šećerane Viro i Sladorana
 Dragan Matić/CROPIX

Hoće li Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kralju šećera, Željku Zadri, većinskom vlasniku Sladorane d.d. te Viro tvornice šećera d.d. morati iz proračuna isplatiti štetu od 97 milijuna kuna zbog odluke ministra Tihomora Jakovine iz 2012. ?

Prema informacijama Jutarnjega lista ovakav razvoj događaja lako je moguć nakon što je jučer Upravni sud u Osijeku donio odluku kojom se poništava sporno Jakovinino riješenje o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, a na osnovi upravnih tužbi koje su protiv riješenja podnijele tvornice šećera Viro i Sladorana, smatrajući da su Jakovininim riješenjem oštećene.

U tužbama je traženo da se tužiteljima nadoknadi i prouzročena šteta nastala ovim riješenjem, a kako neslužbeno doznajemo Zadro bi mogao potraživati iznos od nekih 97,5 milijuna kuna. Iz ministartva poljoprivrede jučer su nam odgovorili kako mogu potvrditi da je Upravi sud u Osijeku donio usmenu odluku u slučaju tužbu Sldarene i Vira kojom se poništrava riješenje Ministartsva o preraspodjeli kvota za šećer.

O razlozima odluke u Ministartvu se nisu mogli očitivati, jerr kažu, nisu dobili pisani otpravak presude sa obrazloženjem. Spornim riješenjem o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer UR.Broj 525-07/0005-12-3 Jakovina je 19. studenoga 2012. dodijelio jednaku proizvodnu kvotu šećera od 67.507 tona i Zadrinoj Sladorani d.d., ali i Tvornici šećera Osijek u vlasništvu Marka Pipunića, premda je Povjersnstvo koje imenovao sam Jakovina odlučilo drugačije.

Naime, visina proizvodne kvote šećera određuje se prema proizvodnji koju je pojedina tvornica imala u ranijem razdoblju. Povjerenstvo koje je pak, oformio sam Jakovina, a u kojemu su imenovani Pomoćnica ministra poljoprivrede, jedan član iz istoga ministarstva, predstavnik Ministarstva financija te predstavnik agencije za plaćanje u u poljoprivredi, preporučili su u studenome 2012. da se Sladorani d.d. sukladno ranijim rezultatima odobri proizvodna kvota između 75.000 i 76.890 tona šećera, dok je Pipunić prema istoj preporuci povjerenstva trebao dobiti između 59.000 i 62.000 tona šećera.

Dakle Pipunić je prema Zadrinim navodima dobio nekih 2000 tona više u kvoti, dok je Zadri skinuto oko 7000 tona šećera. Štetu nastalu ovakvim Jakovinim postupanjem iz Sladorane i VIra procijenili su na oko 97,5 milijuna kuna. Štoviše odluka o o dodejli kvota trebala je biti donesena do kraja lipnja 2012. no po svemu sudeći ona se razvukla sve do studenoga, da bi na kraju ministra Jakovina donio odluku koja se prilično kosi za preporukama povjerenstva.

Stvar je još čudnija s obzirom da je Šećerana Osijek u to vrijeme navodno tek trećinu šećera proizvodila od domaće repe, a ostatk iz uvoza. No, da bi na kraju stvar bila još čudnija niti jedan od proizvođača, dakle niti Zadro niti Pipunić nisu uspjeli, ispuniti ivozne kvote šećera, najviše zbog suše koja je naštetila šećernoj repi, ali i zbog toga što je Srbija zabranila izvoz repe u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:06