PREPORUKA STRUKE

‘Na terenu s vrtačama ne graditi šest mjeseci, možda ćemo morati i razmjestiti ljude‘

Na potresom pogođenom području pojavilo se više od 50 vrtača, rekao je Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva.
Vrtača u Mečenčanima
 Darko Tomas/Cropix

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije pojavilo se više od 50 vrtača pa se preporučuje da se na terenu gdje su se pojavile vrtače šest mjeseci ništa ne gradi, rekao je u nedjelju u emisiji "HR za Banovinu" Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva.

Oršanić, koji je član Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, objasnio je gostujući u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da su vrtače geološke promjene koje sada naknadno ugrožavaju i kuće koje nisu bile oštećene u potresu.

Rekao je da je zbog tektonskih poremećaja i karakteristika kraškoga tla koje je porozno došlo do pomaka koji bi se možda i inače dogodili, ali svakako ne na način izazvan snažnim potresom.

Izvijestio je da teren pregledavaju stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i iz Hrvatskoga geološkog instituta.

image
Davorin Oršanić
Srdjan Vrancic/Cropix

Oršanić se nada da će Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine dobiti geopozicionirane podatke o područjima na kojima je došlo do takvih promjena u tlu koje ukazuju na bitnu promjenu nosivosti tla, odnosno na opasnost da se na takvim mjestima planiraju i grade kuće.

"To zapravo znači da ćemo morati učiniti 'preklop' s postojećim prostornim planovima kako bismo vidjeli koja su građevinska područja ugrožena vrtačama, te nam možda predstoji veliki zadatak da razmjestimo stanovnike s takvih područja", istaknuo je.

Dodao je kako se sada traže lokacije za izmještanje rekavši kako se nada da je svima jasno da to nije posao od jednog dana, te da je prioritet smjestiti ljude kako bi dobili "krov nad glavom".

Naljepnice preporuka, oko 3.000 kuća s crvenom naljepnicom

Kada je pak riječ o naljepnicama kojima se kuće označavaju nakon pregleda statičara, Oršanić je objasnio kako je riječ o preporukama te da se situacija svakodnevno mijenja zbog stalnih novih podrhtavanja tla. Naljepnice se dobivaju nakon razmjerno kratkoga i brzog pregleda statičara, konstruktera i arhitekata te drugih stručnjaka pa one koje se utvrdi da bi boravak u njima bio opasan za stanovnike dobivaju crvenu naljepnicu, a njih je sada oko 3.000.

image
Vrtača u Mečenčanima
Darko Tomas/Cropix

Taj bi podatak, rekao je, mogao značiti da će oko tri tisuće zgrada možda trebati rušiti ili temeljito popraviti. Broj zgrada i kuća sa žutom ili zelenom naljepnicom se svakodnevno mijenja i još treba pregledati desetak tisuća građevina. Oršanić je napomenuo kako često ima i dvostrukih prijava tako da i broj prijava koji se nalazi na aplikaciji zapravo nije točan broj zgrada koje treba pregledati.

Montažne ili polumontažne kuće vrlo kvalitetne

Obnova uključuje i gradnju zamjenskih zgrada na istom mjestu ili na nekom drugom mjestu što će ovisiti o kvaliteti tla na kojemu će se graditi. Oršanić je objasnio da bi te nove građevine trebale biti montažne, polumontažne ili zidane te istaknuo da je hrvatska industrija dobila određene zadatke kako bi se moglo brzo početi graditi.

Uz napomenu kako je problem izvoditi građevinske radove dok se tlo još trese, Oršanić se osvrnuo na kriterije gradnje, odnosno hoće li onima koji su ostali bez kuća biti ponuđena montažna, polumontažna ili zidana gradnja, te kakva će biti kvadratura kuće.

Rekao je da je, prema postojećem Zakonu o obnovi, propisano kakve se kuće planiraju graditi i kakva će im biti površina. Hoće li pak neka zgrada biti montažna, polumontažna ili zidana još će se morati utvrditi. Ali, istaknuo je Oršanić, u svakom slučaju radit će se u suradnji s vlasnicima zgrada.

Skrenuo je pozornost da kod nas baš nije bila popularna gradnja montažnih ili polumontažnih zgrada, ali i ocijenio da su takve zgrade vrlo kvalitetne i mogu doista dobro i brzo zamijeniti zidanu gradnju. Pritom, dodao je, problem je logistika jer su ceste trenutačno u lošem stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:02