POVIJESNA DINASTIJA

Na Trsatskoj gradini je održan osnivački zbor Družbe čuvara baštine ‘Frankopani‘

Članovi družbe obitelj Frankopan vide kao ‘hrvatske Kennedyjeve‘ i to po značaju, a i tragedijama koje su ih obilježile

Na Trsatskoj gradini u Rijeci održan je osnivački zbor Družbe čuvara baštine ‘‘ Frankopani‘‘. Ovom prilikom predstavljeni su projekti koje družba ima u planu svog budućeg djelovanja.

Družba ima namjeru dinamizirati vidljivost branda Frankopani, a njeni članovi obitelj Frankopan vide kao ‘hrvatske Kennedyjeve‘ i to po značaju, a i tragedijama koje su ih obilježile kroz sedamnaest generacija u više od šest stoljeća. Planiraju se fokusirati na stvaranje kompleksnih i interaktivnih proizvoda na području kulturnog turizma, što su i pokazali nizom dosadašnjih aktivnosti

‘‘Naziv "Frankopani" uzeli smo iz poštovanja prema najdugovječnijoj hrvatskoj kneževskoj dinastiji i porodici, koja je kroz šest stoljeća bila sveprisutna na burnoj povijesnoj pozornici ovih prostora u politici, pravu, crkvenim aktivnostima i graditeljstvu. Stotinjak kaštela i posjeda te preko tri stotine crkava i samostana vezani su povijesno za osobe iz porodice Frankopan.

Golem doprinos u borbama protiv osvajača s istoka i političko pozicioniranje na predziđu kršćanstva - kako je u svom čuvenom govoru rekao knez Bernardin Frankopan - donijeli su im ugled nikad okrunjenih hrvatskih kraljeva. Iako su s povijesne pozornice otišli prije 350 godina, tragovi njihove prisutnosti osjećaju se i danas unatoč zatiranjima i prešućivanjima.

Heroji umiru, ali priče o njima ostaju sve dok postoji netko tko će ih pričati. Danas smo to baš mi,‘‘ rekao je u uvodu Tomislav Beronić, na osnivačkom Zboru na kojem je izabran za Priora Družbe čuvara baštine ‘‘Frankopani‘‘, pozdravivši članove osnivačkog Zbora i goste na Trsatskom kaštelu.

Kjlučan cilj – održiv model

‘‘Cilj Družbe je promicanje kulturno-povijesnog značenja i baštine dinastije Frankopana kao ogromnog povijesnog gospodarski i turističkog potencijala, među domaćim stanovništvom te strancima na razini svih generacija na održiv i odgovoran način i to upravo putem kulturnog turizma kao jedne od glavnih platformi za isporuku posebnih doživljaja‘‘, izjavio je Nikola Serdar, član Malog vijeća Družbe, nastavljajući,‘‘ To podrazumijeva nastavak događanja poput festivala, predstava, vanjskih i unutarnjih inscenacija, istupa, tržišno organiziranih stručnih obilazaka područja djelovanja i obitavanja knezova Krčkih Frankopana.

‘‘U konačnici težimo izgradnji turističko-promotivnog i tradicijskog branda ‘‘Frankopani‘‘ stimuliranjem i usmjeravanjem gospodarskih aktivnosti prema cobrandiranju ovim brandom drugih proizvoda i usluga od strane zainteresiranih proizvođača temeljem postupno usklađenih standarda,‘‘ napomenuo je Nikola Karamarko, Viceprior Družbe.

Udahnuti novu dimenziju života

‘‘Uzevši u obzir dosadašnja ulaganja na pojedinim lokalitetima u okviru programa Putevima Frankopana, naš je temeljni cilj udahnuti novu dimenziju života odnosno nastaviti isporučivati na tim lokalitetima daljnje doživljaje temeljene na frankopanskoj baštini u suradnji sa partnerima na na svim razinama, od općinskih do županijskih. Frankopane doživljavamo i komunikološki ubuduće pozicioniramo u obraćanjima kao hrvatske Kennnedyeve,‘‘ ukazao je Edvin Jurin, Glavni notar Družbe.

‘‘Sve što namjeravamo učiiniti podrazumijeva i traži suradnju sa znanstvenim, stručnim, povijesnim, umjetničkim,kulturnim i crkvenim institucijama i udrugama Hrvatske te jedinicama lokalne samouprave kao i iznalaženje financijskih sredstava i u budućnosti financiranje, kad se sredstva prikupe, otkupa predmeta od povijesnog i etnografskog značaja te njihove sustavne i trajne zaštite u skladu s raspoloživim sredstvima,‘‘ zaključio je Ivica Jerčinović, član Malog vijeća Družbe.

Dosadašnje i naredne aktivnosti

Zahvaljujući naporu članova Inicijativnog odbora Družbe do sada su izdane tri knjige na temu Frankopana – ‘‘Frangere pane‘‘,‘‘ Stella aurea‘‘ i upravo ‘‘Misal kneza Anža Frankopana‘‘, roman tiskan glagoljicom kao prva glagoljska knjiga nakon 118 godina te je, u suradnji sa nizom lokalnih udruga, organizirano preko 30-tak događanja i uprizorenja po pojedinim lokalitetima kao i od 2021. čak 9 natjecanja u igri GlagoMatika.

Riječ je o natjecanju u glagoljici u koje je do sada bilo uključeno preko 1400 osoba i oko 150 škola sa preko 220 mentora. Na svakom natjecanju sudjeluje po nekoliko stotina sudionika. Svojevrstan rekord je postignut u veljači ove godiine kad je sudjelovalo 709 učenika.

U narednom razdoblju slijedi jubilarno tj. deseto natjecanje u glagoljici u listopadu ove godine, te u 2024. pokretanje posebne aplikacije ‘‘Frankopanski virtualni vodič‘‘, dinamiziranje suradnje sa udrugama i lokalnim partnerima, organizacija i izvedba 6 do 8 događanja odnosno uprizorenja po županijama na čijim su lokacijama vladali Frankopani, treća knjiga o Frankopanima ‘‘Nobilitatis obligat‘‘ te pažljiva priprema posebnih turističkih doživljaja po modelu ‘‘mape turističkog doživljaja‘‘ (‘’visitor journey map’’).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:00