KAO ŠAKA U OKO

Na tvrđavu iz 5. stoljeća montirali prozore s PVC-om; HDZ-ov načelnik: ‘Nisam znao...‘

Već je dan nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone ova tri sporna zatvora, skinut će se prozori i napravit će se primjereniji, najavio je načelnik

Prozori na Kliškoj tvrđavi

 Snimio čitatelj/

Tri bijela prozora na topovskim pozicijama Kliške tvrđave itekako su uzbunila "duhove" u općini Klis tijekom blagdana, piše Slobodna Dalmacija.

Ljutiti građani koji su "sinjali" zatvorene osmatračnice drvenim prozorima s ručkama od PVC-a, sasuli su "drvlje i kamenje" na društvenim mrežama, na adresu splitskih konzervatora, izvođača i naručitelja radova, te načelnika Jakova Vetme (HDZ).

- Ovo su obnovljeni prozori na trećem ulazu u Klišku tvrđavu, tamo gdje ne smije biti uopće prozora, zatvora, jer se radi o topovskim pozicijama i osmatračnici.

Kako se to kod nas čuva baština? Užas jedan, zašto plaćamo konzervatore, kome oni svaki put pogoduju... - prozivali su građani u komentarima na društvenim mrežama odgovorne, pa smo pitali načelnika Vetmu za njegovo viđenje problema budući da je Općina investitor radova.

image

Prozori na Kliškoj tvrđavi

Snimio čitatelj/

- Sve je obavljeno u sklopu projekta obnove Kliške tvrđave, u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, gdje se uređivalo topničke pozicije, kvartir... Pod paskom konzervatora, naravno, a nedavno je proveden i nadzor radova gdje je sve bilo zadovoljavajuće.

Nisam znao za ova tri prozora, koja su u stvari drvena s PVC-a ručkama, ali slažem se kako njihov izgled nije primjeren za tvrđavu. Svi se trudimo očuvati našu vrijednu baštinu – kaže prvi čovjek Klisa, koji je promptno reagirao na prozivke, pojašnjavajući:

image

Prozori na Kliškoj tvrđavi

Snimio čitatelj/

- Već je dan nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone ova tri sporna zatvora, skinut će se prozori i napravit će se primjereniji. Ujedno moram istaknuti kako sve radimo u svrhu sigurnije tvrđave, prostora koji neće biti opasan za posjetitelje.

Ispod ovih prozora su bila zatvorena vrata kako bi spriječila prolaz gostiju, jer taj dio nije bio siguran. Trudimo se da više u tvrđavi ne bude tih "zabranjenih" zona.

image

Prozori na Kliškoj tvrđavi

Snimio čitatelj/

Ujedno je načelnik Vetma najavio da će se nakon blagdana organizirati javne tribine kako bi svi imali mogućnost izreći svoje primjedbe na obnovu ovog važnog lokaliteta.

Podsjetimo, tvrđava Klis je zaštićeno kulturno dobro, jedna od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj, koja se spominje još u 5. stoljeću zahvaljujući svom izuzetno važnom strateškom položaju između prijevoza Kozjaka i Mosora.

Stoljećima su se na tom području vodile oružane bitke za prevlast nad tom pozicijom, dok se, eto, i danas vode bitke na društvenim mrežama za njezino očuvanje i zaštitu kao izuzetno važnog spomenika naše povijesti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:28