ISPOVIJEST ŽENE IZ LIKE

‘Na ulici su me napale dvije žene, rekle mi da sam ku***. Ispada da su žrtve policajci koji su me silovali!‘

- Imam tešku traumu s kojom se pokušavam nositi najbolje što znam i sve što želim jest mir za mene i moju obitelj, poručuje žena

Dvojici ličkih policajaca nakon prijave određen je 30-dnevni istražni zatvor

 Mario Pušić

Tri dana nakon što je prijavila silovanje od strane dvojice lokalnih policajaca, 33-godišnjakinja se pita koga društvo ovdje zapravo smatra žrtvom - nju ili policajce koji se nalaze u istražnom zatvoru. Ima osjećaj da je označena, okolina je osuđuje, kao da je sama kriva za ono što joj se dogodilo. Vidi kako joj šapuću iza leđa, iskazuju određeno suosjećanje s osobama "koje je strpala u zatvor", a u petak su je na ulici i izravno napale dvije žene.

- Nakon tog utorka izašla sam u petak u grad. Na ulici u neposrednoj blizini policijske postaje prišle su mi dvije žene i napale me. Izgovorile su mi svašta, rekle su mi da sam kurva, isto kao i moja majka, prozivajući me zašto sam podnijela prijavu. Bilo mi je strašno neugodno - priča naša sugovornica te moli svoje sugovornike da je ne stigmatiziraju jer joj je i bez toga dovoljno teško.

Proživljava traumu

Stigma s kojom se žrtve silovanja najčešće nose, upozoravaju stručnjaci, ponekad je jednako traumatična kao i samo nasilje. Silovanje je kazneno djelo koje se vrlo rijetko prijavljuje, a upravo stigma i osuda okoline i sustava - koji ženi još uvijek u potpunosti ne vjeruju te stalno i iznova preispituju njezin "doprinos kaznenom djelu", njezino ponašanje, prošlost ili stil odijevanja - smatra se glavnim razlogom što se, prema procjenama, samo 10 posto žrtava odluči prijaviti spolno nasilje.

- Sve to me jako potreslo i prijavila sam policiji verbalni napad - poručila je naša sugovornica.

Detalje večeri nakon koje je prijavila dvojicu policajaca, 36-godišnjaka i 50-godišnjaka, ne želi niti smije iznositi. Vjeruje da će policija biti profesionalna.

- Svjesna sam da ne smijem ulaziti u detalje događaja i istrage. To su mi učinila dvojica policajaca, ali želim naglasiti da i dalje vjerujem policiji. Ne samo to, već im želim zahvaliti na svemu što su učinili nakon što sam podnijela prijavu protiv njihovih kolega. Postupili su vrlo brzo, profesionalno i odgovorno - od šefa policije do svih koji su sudjelovali u istrazi - bez trunke pokušaja da se bilo što zataška. U traumi koju sam proživjela to mi je puno značilo - kaže nam gospođa.

Sad, dodaje, samo želi nastaviti s koliko-toliko normalnim životom, pa moli sugrađane da joj u tome ne otežavaju.

- Ja sam s punom vjerom prepustila policiji da riješi taj slučaj, a molim i ljude iz moje okoline da učine isto te da me ostave na miru. Žrtva sam, imam tešku traumu s kojom se pokušavam nositi najbolje što znam i sve što želim jest mir za mene i moju obitelj - poručuje žena svojim sugrađanima.

Podsjetimo, dvojici ličkih policajaca određen je 30-dnevni istražni zatvor. Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu, Elma Kaleb Mamić, prihvatila je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu te im istražni zatvor odredila zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i žrtvu. U predmetu ima pet svjedoka, redom policijskih službenika, te žrtva.

Golema šteta

U vrijeme počinjenja kaznenog djela jedan od policajaca je bio u službi, a drugi nije. Žrtvu je jedan od njih, kojega je poznavala, pozvao na druženje koje je na kraju završilo prijavom najtežeg spolnog nasilja prema ženi. Odmah po njezinoj prijavi slijedilo je kriminalističko istraživanje zbog "postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu jedne ženske osobe".

- Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnesena kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanesena je ogromna šteta svim pripadnicama policije koji odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana - naglasili su iz Ličko-senjske policijske uprave.

Pritom napominju i da imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik nasilja nad ženama te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:53