PRIPREME ZA SUPERKUP

Na utakmicu visokog rizika neće smjeti 51 pripadnik BBB-a i Torcide, transparenti se šalju na odobrenje 24 sata ranije

Policija, HNS i klubovi dogovaraju protokol za utakmice visokog rizika. Transparenti 24 sata ranije, u fan zoni hrana i piće za navijače
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Utakmica Superkupa između Dinama i Hajduka, koja će se 9. srpnja s početkom u 20 sati igrati na stadionu u Maksimiru, za policiju, ali i oba kluba je utakmica visokog rizika. Sada je sasvim izvjesno da 51 navijač oba kluba neće smjeti ni "prismrditi" na tribine Dinamova stadiona jer imaju aktivnu mjeru zabrane posjećivanja nogometnih utakmica, a mjere zabrane provodit će se sukladno odredbama čl. 32a Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Policija je ovaj derbi proglasila utakmicom visokog rizika i planira sve da prije, tijekom i nakon odigravanja spomenute nogometne utakmice s dovoljnim brojem policijskih službenika provede takve mjere osiguranja kako u Zagrebu tako i na pravcima odakle će sve dolaziti navijači oba kluba kako bi spriječili da im se ne ponovi Desinec, ali i da ne dođe do nereda u gradu.

Najvažnija je prevencija

Kako smo doznali, i HNS i oba kluba od Ravnateljstva policije dobili su ažurirani popis navijača kojima je zabranjen ulazak na nogometne utakmice. Protokol, koji treba biti potpisan, neće donijeti nikakve bitnije novosti od onih koje su sadržane u pravilima Uefe i HNS-a te u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakonu o javnom okupljanju. Protokolom će se dogovoriti postupanje oko dolaska navijača i unosa transparenata. Oni će se morati snimiti i poslati na odobrenje 24 sata prije utakmice kako to propisuje i Uefa. Jedna od primjedbi navijača Torcide nakon što nisu bili pušteni na utakmicu između Dinama i Hajduka, koja je bila odigrana 22. svibnja kada su odbili ući na stadion, jest to što su navodno satima bili bez hrane i pića. GNK Dinamo je to opovrgnuo, kao i to da im nisu bili osigurani sanitarni čvorovi. Sada je dogovoreno da će u tzv. fan zoni gostujući navijači imati mogućnost konzumacije hrane i pića. Ali, ono što neće biti moguće jest ulazak na stadion u tzv. hoodicama jer pravila ne dopuštaju ulazak u majicama s kapuljačama na stadione.

Prošlog je petka Ravnateljstvo policije bilo domaćin sastanka s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza i nogometnih klubova GNK Dinamo i HNK Hajduk te su usuglašene aktivnosti vezane uz međusobne odnose i obveze uoči predstojeće utakmice visokog rizika. U pripremi je Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, koji će biti sklopljen između Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog nogometnog saveza. Osim vidljivih mjera osiguranja koje se pripremaju, u planu osiguranja bitno je djelovanje Kriminalističko-obavještajne službe koja bi trebala preko svojih insajdera u navijačkim skupinama oba kluba doznati jesu li u tijeku pripreme nekih "revanša". Nije tajna da svaka policija nastoji doći do informacija preko insajdera, praćenja aktivnosti navijačkih skupina na društvenim mrežama i u zatvorenim grupama na mobitelima.

Stroga pravila

Nakon prošlotjednog sastanka u Ravnateljstvu policije s upravama klubova dogovoreno je da se kontaktiraju predstavnici navijačkih skupina i prezentirat će im se zaključci sa sastanka te se čeka njihov odgovor. Navijači će se morati pridržavati pravila, a sva ona na tragu su strogih pravila koja je propisala Uefa.

Što sve misle ugraditi u Protokol, nismo uspjeli doznati ni u MUP-u, ni u Nogometnom savezu, ali ni u klubovima. O njemu zna puno više Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe, kojeg je na sastanku 13. lipnja u Ženevi Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, upoznao s time što će sadržavati Protokol koji se priprema. Intencija je Protokola, jasnim propisivanjem nadležnosti i operativnih postupanja, osigurati sigurnost gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika natjecanja te zaštititi građane i imovinu. Čeferin je istaknuo važnost suradnje Saveza i klubova s navijačima radi razmjene svih informacija koje doprinose nesmetanoj organizaciji nogometnih utakmica prilikom pripremanja, planiranja i provedbi mjera osiguranja. Prevencija je ocijenjena kao jedna od ključnih aktivnosti u sprečavanju huliganizma na sportskim natjecanjima, a i Europski sud za ljudska prava također podržava države članice u borbi protiv huliganizma i u njihovim nastojanjima da suzbiju nasilje na sportskim natjecanjima.

Zabrana i za uhićene navijače s A1

Među onima koji neće smjeti na utakmicu Superkupa su i navijači Hajduka koji su sudjelovali u neredima u Desincu, kada je ozlijeđeno 20-ak policajaca i 11 navijača. Policija je, kako bi se zaštitila, upotrijebila i vatreno oružje, i tada su ranjena četvorica navijača. Svi navijači koji su bili privedeni i kojima je bio određen istražni zatvor u Remetincu, u međuvremenu su pušteni. Nekima je sud odredio mjere opreza, tako da se neki od njih dvaput mjesečno moraju javljati na policiju, i zabranjen im je odlazak na utakmice. Za neke koji su pušteni, tužiteljstvo je u međuvremenu najavilo žalbu na odluku o ukidanju istražnog zatvora, o čemu će odlučivati izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda. Policija je odmah nakon utakmice ocijenila da je uporaba vatrenog oružja bila opravdana, kako bi se zaštitili životi policajaca, te najavila internu istragu, koja još uvijek nije okončana. Incident na postaji u Desincu izazvao je i oprečne reakcije u navijačkoj javnosti, ovisno o tome kojoj skupini pripadaju, međutim, ipak su svi bili jedinstveni u osudi nasilja navijača prema pripadnicima policije na benzinskoj postaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2022 00:53