IZNAJMLJIVAČI, OPREZ

Na vašoj adresi bilo tko može osnovati tvrtku, jedna gospođa otkriva koliko se teško riješiti uljeza

Otišli smo kod bilježnika koji nam je potvrdio da oni to ne provjeravaju, samo zapišu promjenu adrese, a Trgovački sud automatski upisuje - govori nam stanodavka iz Makarske

Cvjetno naselje u Zagrebu

 Boris Kovacev/Cropix

Stanodavka iz Makarske odlučila je početkom listopada 2022. godine iznajmiti stan Nijemcima, isključivo za stanovanje. Najam su sporazumno raskinuli 30. travnja ove godine, nakon čega se šokirala kad je slučajno saznala da je na adresu stana - prijavljena tvrtka koja nije u njenom vlasništvu.

- Saznali smo da je još jedna firma otvorena na našoj adresi jer i mi imamo svoje poduzeće i poslovni prostor u kojemu radimo - objašnjava nam.

Odlučila je istražiti ovu neobičnu stvar i došla do zaključka da su tvrtku otvorili podstanari, bez njihova znanja, suglasnosti ili ugovora o najmu poslovnog prostora.

- Otišli smo kod javnog bilježnika koji nam je potvrdio da oni to ne provjeravaju, nego samo zapišu promjenu adrese, a Trgovački sud automatski upisuje ono što im bilježnik pošalje. Na žalost, to bi se trebalo promijeniti jer ispada da svatko može na bilo kojoj adresi otvoriti poduzeće - upozorava.

Obavijestili su bivše podstanare da sami i dobrovoljno promijene adresu i zadali im rok u kojemu bi to trebali obaviti. Ako to ne učine, kaže nam da je sljedeći korak inspekcija.

- Plan nam je poslati obavijest svima - Trgovačkom sudu i Poreznoj upravi da postoji fiktivno poduzeće, a zatim carinsku i radnu inspekciju kako bismo to uspjeli riješiti. Ako ni od toga ne bude koristi, angažirat ćemo odvjetnika i sudski zatražiti brisanje s naše adrese - govori nam.

Poslali smo upit Trgovačkom sudu u Zagrebu, kako bismo saznali više o toj naopakoj praksi da se tvrtka registrira na određenoj adresi, bez dozvole, ugovora ili pristanka vlasnika nekretnine.

- Temeljem zakonskih odredbi za registraciju tvrtke potrebno je navesti samo adresu sjedišta tvrtke. Potvrde o vlasništvu ili odobrenja vlasnika nekretnine na adresi upisa tvrtke nisu predmet zakonskih odredbi o osnivanju trgovačkih društava - odgovorili su nam.

Zanimalo nas je trebaju li vlasnici nekretnine ipak na neki način biti obaviješteni o registraciji tvrtke na njihovoj adresi, ali ni takva obveza - rekli su nam - ne postoji.

Vezano za uklanjanje tvrtke s adrese i kako mogu postupiti građani koji se nađu u ovoj situaciji, uputili su nas na članak 63. Zakona o sudskom registru koji omogućava brisanje i promjenu podataka vezanih uz subjekt upisa.

Prema prvom stavku, registarski sud će po službenoj dužnosti, na zahtjev osobe koja ima pravni interes ili ovlaštenog tijela ili osobe - brisati ili promijeniti podatke u registru, ako se uslijed izmjene zakona ili odlučnih činjenica ispune pretpostavke za upis brisanja ili promjene tih podataka.

Ako se ovaj postupak pokrene, registarski sud će zaključkom pozvati subjekt upisa da u roku od 30 dana podnese prijavu za izmjenu upisanih podataka. Istovremeno se subjekt upisa može očitovati na zaključak.

U drugom stavku navodi se da će na zahtjev osobe koja ima pravni interes, registarski sud obrisati adresu subjekta upisa na kojoj on ne posluje.

Također, prema četvrtom stavku, rješenje o brisanju ili promjeni podataka u registru donijet će sud, ako ne prihvati razloge navedene u očitovanju ili ako subjekt upisa u određenom roku ne postupi u skladu sa zaključkom. Upis u registar tada će biti obavljen po pravomoćnosti rješenja o promjeni ili brisanju podataka.

Za detalje o proceduri registracije tvrtke kod javnih bilježnika obratili smo se 1. lipnja i Hrvatskoj javnobilježničkoj komori. Danas su nam se po prvi put javili na telefon i rekli kako je upit proslijeđen nadležnim službama, ali budući da do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor, objavit ćemo ga čim ga dostave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:52