SRAMOTA

Na vinkovačkom groblju devastiran mural posvećen stradalom vojniku Josipu Briškom, Banožić osudio incident

Nepoznati počinitelj na zidu groblja napisao "Sirajuddin Haqqani", ime vođe notorne talibanske "Haqqani mreže"
Fotografija Josipa Briškog s komemoracije



 
 Davor Pongracic/Cropix

Na vinkovačkom groblju nepoznati počinitelji devastirali su mural posvećen Josipu Briškom, hrvatskom vojniku koji je stradao u Afganistanu.

Kako pišu novosti.hr, natpisom neprimjerenog sadržaja oskvrnula se uspomena na preminulog vojnika i to tako da su nepoznati počinitelji na zidu groblja napisali "Sirajuddin Haqqani".

Riječ je o aktualnom ministru unutarnjih poslova nove talibanske vlade u Afganistanu, a koji je poznatiji kao vođa "Haqqani mreže", zloglasne gerilske skupine koja je izvela neke od najkrvavijih napada tijekom dvadesetgodišnjeg rata u Afganistanu, često koristeći bombaše samoubojice. Sirajuddina Haqqanija traži i FBI, a američki State Department nudi 10 milijuna dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do njegovog uhićenja.

Podsjetimo, Josip Briški je preminuo od ozljeda koje je zadobio u napadu na hrvatsko vojno vozilo u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Tamo je bio kao pripadnik hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Iz Uprave tvrtke GTG Vinkovci potvrđuju kako su ovaj slučaj prijavili policijskim službenicima PU vukovarsko–srijemske koji su izašli na teren i odradili očevid te da je istraga u tijeku.

Iz Ministarstva obrane su priopćili da ministar Mario Banožić najoštrije osuđuje devastaciju murala.

- U ime Ministarstva obrane i svoje osobno ime najoštrije osuđujem svaki oblik devastacije, posebice posljednjeg slučaja uništavanja murala na vinkovačkom groblju posvećenog skupniku Josipu Briškom, hrabrom hrvatskom vojniku poginulom u Afganistanu. Ovakav čin popraćen ispisivanjem imena talibanskog ministra traženog zbog više terorističkih napada apsolutno je neprihvatljiv i neprimjeren kako za Grad Vinkovce tako i za cijelu Hrvatsku, izjavio je Banožić, inače Vinkovčanin.

- Ovakvi incidenti šire mržnju i netrpeljivost i ne smiju se ignorirati. Ovim putem izražavam žaljenje cijeloj obitelji Briški, navodi se u priopćenju iz MORH-a.

- Uz pomoć svih nadležnih institucija poduzimaju se sve potrebne mjere i postupci kako bi se utvrdio počinitelj i mural što prije sanirao, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:30