NOVI ZAKON

NA VLADI O OSOBNOM BANKROTU 'To nije čarobni štapić. Dužnici će dobiti novi početak, ali...'

Zagreb, 100414.Markov trg.Redovita sjednica Vlade na kojoj se donosila odluka o osnivanju Povjerenstva za odabir strateskog partnera Imunoloskog zavoda te predstavljene mjere smanjnja deficita za dodatnih 0,4 posto BDP-a.Na fotografiji: Vesna Pusic, Orsat Miljenic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici u proceduru uputila Zakon o stečaju potrošača kojim se uvodi osobni bankrot. Prijedlog je predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

- Zakon o stečaju potrošača, novi je institut koji Hrvatska nije poznavala. U Europi ga ima većina članica. On donosi dužnicima mogućnost da kroz proceduru budu riješeni duga, a vjerovnicima da naplate dio duga, pojasnio je Miljenić dodajući da su mnogi trošili više nego što su mogli, zaduživali se, i na poticaj vjerovnika, a prenosi Dnevnik.hr.

- U nekim slučajevima vjerovnici će ostati bez kune, ako dužnik nema imovine. Dužnici će dobiti priliku za novi početak, bez obaveza koje bi ih pratile cijeli život. Zakon nije čarobni štapić i nitko ne može očekivati da će mu dugovi biti otpisani. Cijela imovina ulazi u otplatu duga, ali dužnik ulazi u period kušnje na pet godina, a sve što ne otplati u tom periodu mu se otpisuje. Težak postupak za dužnika i vjerovnika, nemojmo dizati lažna očekivanja, ovo nije jednostavna stvar', poručio je ministar.

Prema prijedlogu, u stečajni postupak može ući svaka fizička osoba, dakle i oni koji obavljaju samostalnu djelatnost. Postupak može pokrenuti samo dužnik, a ne vjerovnik. Ide se pred savjetovalište, regionalne centre Fine gdje će se informirati potrošača što će mu postupak donijeti. Prikupljaju se svi podaci o dugu, vjerovniku i nastoji se prvo postići sporazum, izvansudskim putem. Ima karakter izvansudske nagodbe. Ako nema sporazuma, ide se na sud.

Prvo ide pripremno ročište, ako se dužnik i vjerovnik dogovore, ide sudska nagodba. Ako natpolovična količina vjerovnika prihvati nagodbu, ona se sklapa. Potom se imenuje povjerenik, stečajni upravitelj. Ako dužnik nema imovine, stečaj se samo otvara i zatvara.

- Sud individualno procjenjuje koje su potrebe dužnika i određuje minimum koji mu treba ostati; nije isto da li netko ima djecu, uzdržava li roditelje... Sve što se zaradi, ide za otplatu duga. Kroz tri do pet godina, taj period kušnje, što je otplaćeno je otplaćeno. Nekretnina koja je egistencijalno bitna nakon postupka radi se procjena ide li ona na prodaju ili ne. Obrtnicima će se ostaviti sredstva za rad. Kada je postupak završen, građanin je na nuli, a u narednih 10 godina ne može opet ući u njega', zaključio je ministar Miljenić.

Novi zakon prokomentirao je i premijer Zoran Milanović.

- Na ovaj način dodatno socijalno pomažemo ljudima da krenu iz početka, da ih se ne gazi, da se izbjegne sud kad god je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:30