JEDINI UZ ZAGREB

Na Zavodu za kardiokirurgiju KBC-u Split uskoro će se ugraditi prvo umjetno srce

Operacija ugradnje dugotrajne mehaničke cirkulacijske potpore, tj. umjetnog srca traje otprilike osam sati

KBC Split

 

 Saša Burić/Cropix

Na Zavodu za kardiokirurgiju KBC-a Split uskoro se planira prva ugradnja umjetnog srca, najavio je Hini pročelnik Klinike za kardiokirurgiju te bolnice Mate Petričević.

Operacija ugradnje dugotrajne mehaničke cirkulacijske potpore, tj. umjetnog srca traje otprilike osam sati, a prvi operacijski zahvat u Splitu obavit će se na Zavodu za Kardiokirurgiju KBC-a Split.

Ta vrsta operacijskog zahvata u Hrvatskoj se izvodi još u KBC-u Zagreb, gdje je formiran tim za mehaničku cirkulacijsku potporu čiji je član donedavno bio i Petričević.

Riječ je o kompleksnoj proceduri koja uključuje visokospecijalizirani tim koji čine kirurg, anesteziolog, kardiolog i medicinske sestre u Jedinici intenzivnog liječenja i na odjelu, te fizioterapeuti i psiholozi.

"Bolnice u kojima se provodi ugradnja umjetnog srca u statusu su centara izvrsnosti na području kardijalne medicine. Donedavno su te vrste operacija bile rezervirane za samo nekoliko centara u SAD-u i u Europi, a uskoro bi se i KBC Split trebao naći na svjetskoj karti ekspertnih centara za ugradnju umjetnog srca", kaže Petričević.

Kandidati za ugradnju umjetnog srca mahom su bolesnici kod kojih je srce u fazi terminalnog zatajenja, odnosno funkcija srca im je dramatično niska, a konzervativne metode liječenja su iscrpljene. Nažalost, sve je više mladih bolesnika kojima je to potrebno.

Njima umjetno srce može poslužiti kao premoštenje do transplantacije srca, dok je kod starijih ljudi umjetno srce konačna forma liječenja bez potrebe za kasnijom transplantacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45