NOVI F-16

NABAVKA BORBENIH AVIONA Dok Hrvatska po drugi put ulazi u komplicirani proces, u isto vrijeme u Bugarskoj se odvija politička drama

 
F-16V Fighting Falcon Viper
 Profimedia, Zuma Press - Archives

"Jutros sam primio zamjenika premijera i ministra obrane Hrvatske Damira Krstičevića. Potpisali smo sporazum o obrambenoj suradnji i utvrdili skup zajedničkih radnih područja: obrambena industrija, pomorska obuka, civilna zaštita, F-16, između ostalih", objavio je u srijedu navečer na svom Twitteru portugalski ministar obrane João Cravinho, ne navodeći niti jedan detalj o kontekstu razgovora o borbenom avionu.

Hrvatski ministar obrane nakon sastanka s portugalskim kolegom u Lisabonu u podužoj službenoj izjavi, nabrajajući teme o kojima se razgovaralo, ni riječju nije spomenuo F-16. Ni u službenom priopćenju MORH-a o tome nema riječi.

U Lisabonu je s ministrom obrane bio glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, kontraadmiral Robert Hranj koji je supredsjedatelj Vladina Povjerenstva za odabir novog borbenog aviona. Upravo je Hranj prije nekoliko mjeseci bio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je s predstavnicima američke vojske razgovarao o mogućim opcijama nabave aviona F-16 za Hrvatsku.

A Portugal je u kontekstu nabave borbenog aviona izuzetno zanimljiv. Naime, već godinama se govori kako je upravo Portugal jedna od europskih zemalja koja ima viška rabljenih borbenih aviona F-16 Block 15.

Prema dostupnim informacijama, Portugal ih je nabavio 45 u razdoblju od 1994. do 1999. godine. Razgovori hrvatskog i portugalskog ministra obrane o F-16 uslijedili su samo dvadesetak dana nakon što je rumunjski ministar obrane objavio da će njegova zemlja od Portugala kupiti još pet aviona F-16 Block 15, i to četiri jednosjeda i jedan dvosjed.

Rumunjski ministar je izjavio da će cijena nabave biti definirana do kraja godine, ali poznato je da je za ovu nabavu Rumunjska ove godine u državnom proračunu rezervirala 250 milijuna eura. U razmatranju nabave dodatnih aviona Rumunji su, osim s Portugalom, razgovarali s Grčkom i Izraelom. Rumunjska je prvih 12 rabljenih aviona F-16 od Portugala kupila još 2013. godine te je avione, naoružanje i infrastrukturu platila 628 milijuna eura.

Osim Hrvatske i Rumunjske, i Bugarska nabavlja borbene avione, ali nove. Riječ je o novim F-16 Block 70.

Iako su Bugari objavili da za osam novih aviona i opremu namjeravaju izdvojiti najviše 900 milijuna eura, vlada je nakon duljih razmišljanja pristala na cijenu od 1,3 milijarde eura. Nakon što je SAD objavio koliko traži za osam aviona i pripadajuću opremu, Bugarska je zaprijetila prekidom pregovora s Amerikancima te razgovore s Italijom i Švedskom oko ugovora.

Sada su ipak pristali na američke uvjete, iako je bugarski ministar obrane izjavio kako se nadaju da će SAD smanjiti cijenu za 60 milijuna dolara. No, dan nakon što je vlada pristala na američke uvjete, u Bugarskoj je nastala politička drama.

Naime, ugovoru s Amerikancima usprotivio se bugarski predsjednik Rumen Radev. On je jučer ustvrdio da je odluka bugarske vlade rezultat američkog pritiska, a ne kvalitete ponude.

"Značajna je razlika između onoga što je naša zemlja u početku tražila i što je dobila od SAD-a. Troškovi tehničkog održavanja ovog zrakoplova bit će znatno veći te ovaj projekt čine besmislenim", bio je jasan bugarski predsjednik te je posao s Amerikancima stavio pod veliki upitnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:50