PROSVJED DIVNE ANIČIĆ

Načelnica iz Republike Srpske šalje protesno pismo Milanoviću: Ante Kotromanović je okupirao Mrkonjić Grad

 Goran Mehkek / CROPIX

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić izjavila je da se lokalna vlast ne može miješati u unutrašnje stvari druge države, ali da će uputiti protesno pismo novoizabranom hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću zbog, kako je navela, imenovanja Ante Kotromanovića za ministra obrane, prenosi Sarajevo-x.com .

Ona je, međutim, dodala da se ime Ante Kotromanovića ne nalazi na spisku osoba koji je MUPRS predao tužilaštvu zbog sumnje da su, navodno, počinili ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području općine Mrkonjić Grad.

"Taj čovjek se ne nalazi na spisku osoba koji je MUPRS-a predao tužilaštvu pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Činjenica je da je on bio zamjenik zapovjednika (Četvrte gardijske brigade, poznate pod imenom "Pauk"), ali njegovo ime se trenutno ne nalazi na spisku koji je u tužilaštvu, pored osoba za koje treba biti pokrenuta optužnica“, navela je Aničić za Radio RS-a.

Tvrdi da će ipak općinska vlast uputiti "protesno pismo“, jer je hrvatska vojska 1995. godine "okupirala Mrkonjić Grad i samim tim je Kotromanović sudjelovao u toj okupaciji“.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:42