PETRA RADIĆ

Načelnica koja je ljetos maknula ručnike s plaže opet u akciji: Dala se u potjeru za kamionom, spriječila ekocid!

Načelnica Podgore je rekla da je prvi korak tek poduzet, dok drugi, kojim sprečavamo daljnje divlje odlaganje, zahtijeva više truda

Petra Radić

 Ivo Ravlic/Cropix

Općina Podgora na Makarskoj rivijeri riješila je pitanje legalnog zbrinjavanja građevinskog otpada, a kako je načelnica Petra Radić istaknula, upravo ovu odluku smatra, nakon uvođenja potpune transparentnosti, drugom najvažnijom pobjedom. Ističe kako više nema opravdanja za ilegalno deponiranje jer odluka definira lokaciju i cijene, piše portal MakarskaDanas.

Nakon objave sadržaja odluke, Radić je nastavila s riječima kako je tek prvi korak je poduzet, dok drugi, onaj kojim sprečavamo daljnje divlje odlaganje, zahtijeva malo više truda svih zajedno. Potom je ispričala kako je prošlog petka slijedila jedan kamion.

- Kada kažem svih, mislim i na sebe, jer sam u petak navečer slijedila kamion do Gornjih Igrana gdje je prijevoznik (N.K. iz Makarske) otpad iz jedne podgorske kuće planirao odlagati na zemljištu uz odobrenje vlasnika J.M. Gospoda su upozorena na ilegalnost tog čina i naloženo im je da se kamion vrati odakle je i došao te da ujutro sve odlože ili u Kavi ili voze u Kaštela. Isto je i učinjeno te to smatramo svojom prvom malom pobjedom. Redari će pratiti situaciju svakog dana, ali da nisam i sama reagirala kada oni nisu na dužnosti, pomak se ne bi dogodio, ispričala je načelnica apelirajući na odgovornost i savjesnost svih mještana Podgore.

U nastavku je pozvala sve da snime bilo kakvu sličnu radnju.

- Ne ulazite u konflikte, ali slobodno svakog upozorite - naša je Općina dovoljno dugo bila divlji deponij. Nova vlast odgovorno tvrdi da više ne može i neće biti taoc građevinskih lobija, rezolutno je poručila načelnica.

Petra Radić je objasnila i koji su koraci vodili do izrade odluke koja propisuje i legalnu lokaciju i sankcije za “ilegalce”.

- Sama ideja je začeta 4. studenoga u kino dvorani u Podgori na tribini o komunalnom redu. Zahvaljujemo Edi Vela na inicijalnoj ideji i Siniši Vela na razradi same ideje na tribini, te podgorskom Komunalcu na provedbi u djelo.

U samo mjesec dana smo izorganizirali rješenje za jedan od najvećih ekoloških problema naše općine. Od sutra nema opravdanja za ilegalno odlaganje šuta, poručila je Radić.

Naime, na lokaciji “Kava” u Gornjoj Podgori su osigurali lokaciju na koju mještani mogu odložiti građevinski otpad uz naknadu prema formiranom cjeniku koji je objavljen na stranicama Komunalca.

- Cijena ovisi o količini i sastavu samog otpada, te je u većini slučajeva čak povoljnije nego da otpad sami vozite u Kaštela na odlagalište građevinskog otpada, što je također otvorena opcija. Nakon dovoljno prikupljene količine, kamion sve sakuplja i vozi u Kaštela.

Najmanje 24 sata ranije je potrebno najaviti dovoz otpada kako bi vas netko dočekao i evidentirao odlaganje, poručila je.

Mlada načelnica ljetos je privukla pažnju odlučnošću protiv bahatih turista. Dala je ukloniti ručnike i druge stvari kojima si kupači u njezinoj općini preko noći čuvaju mjesto na plaži. U kamion su tako utrpane ležaljke, ručnici, madraci na napuhavanje, a Petra je sve zabilježila na svom Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 15:24