MAJA GRBA BUJEVIĆ ZA RTL

NAČELNICA STOŽERA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA 'Ne mogu si zamisliti da me netko frizira, a moramo imati distancu od 2 metra. Nitko nema tako dugačke ruke'

Maja Grba Bujević
 Goran Mehkek / CROPIX

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević gostovala je večeras u RTL-u Danas.

"Epidemiološka situacija nam je zadovoljavajuća, s njom smo jako zadovoljni pa pohvaljujem sve građane jer su i oni doprinijeli tome da je ovakva epidemiološka situacija", kazala je Grba Bujević i dodala da Nacionalni stožer razgovara o promjenama mjera.

"Prva donesena odluka i dokument su 19. travnja i intenzivno se o njima priča. Razgovaramo o svakoj mjerici kako bi omogućili da se što više stvari promijeni", kazala je.

Osigurati fizičku distancu

"S obzirom na epidemiološku situaciju, realno bi bilo gledati da tamo gdje se mogu osigurati fizička distanca od osobe koju smo pripisali i koja će ostati još neko vrijeme. Sve što je moguće treba omogućiti da se radi", kazala je.

Na pitanje bi li se u gradskom prijevozu, ako se otvori, morale nositi maskice. "Rekli smo već nekoliko puta da maskice trebaju nositi svi oni koji imaju respiratorne smetnje - bilo da šmrcaju, kašlju, da im curi iz nosa... Sve što može kapljično prenijeti virus na nekoga", kazala je.

"Pitanje je savjesti svih naših građana hoće li se toga pridržavati u javnom prijevozu. To su dileme o kojima stalno pričamo i koje će jednog dana biti tema razgovora, ali ovoga trenutak je još za to prerano", kazala je.

Škole, vrtići, frizerski saloni

Na pitanje o mogućem otvaranju škola i vrtića, Grba Bujević je upitala kako bi vrtićkoj djeci osigurali distancu. "To su mala dječica koja uzimaju jedan drugome igračke pa stavljaju te igračke u usta. Djeca vrlo često u vrtićima dobiju temperaturu, prehlađena su, cure im nosići. Valja o tome još razmišljati", kaže.

Odgovorila je i na pitanje o mogućem otvaranju frizerskih salona. "Da me pitate kao ženu, prvo bih rekla da bih otvorila frizeraj. Ali, moram biti razumna i slušati epidemiološku struku. Za to je, mislim, još prerano. Ne mogu si zamisliti da me netko frizira, a da moramo imati distancu od dva metra. Nitko nema tako dugačke ruke. Nisam sigurna da bi se to dalo fizički izvesti", rekla je.

"To se zove karantena, ali tamo su zdravi ljudi"

Na pitanje tko će kontrolirati karantenu u Hoteli "I" i jesu li u opasnosti stanovnici Laništa, kazala je mještani Laništa nisu u opasnosti.

"Moramo reći da se to zove karantena, ali su to zdravi ljudi. To su potpuno zdravi ljudi, a ne bolesni. Oni su stavljeni u samoizolaciju iz određenih razloga. Oni su možda bili blizu kontakta ili su došli iz određenih zemalja i 14 dana tamo provode kako bi se utvrdilo da se neće razboljeti", kazala je te dodala da Hotel "I" kontrolira lokalni stožer, odnosno Grad Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:07