ROBERT HRANJ

Načelnik Glavnog stožera: Čini da regija nije u potpunosti stabilna i da nije onakva kakvu bismo mi htjeli da bude

Svi se slažemo da je regija ‘ne previše stabilna‘, nema nekih opasnosti od ratnog sukoba, ali tenzije postoje, poručio je Hranj
Robert Hranj
 Ante Cizmic/Cropix

Načelnici glavnih stožera oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) potpisali izjavu kojom se zauzimaju za jačanje suradnje država u jugoistočnoj Europi radi zajedničke sigurnosti.

Zajedničku izjavu potpisao je i zamjenik zapovjednika američkih snaga u Europi (US EUCOM) general pukovnik Michael Howard.

Domaćin konferencije bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj.

Osim hrvatskih predstavnika, na konferenciji koja se održava u Podstrani sudjelovali su i načelnici glavnih stožera država članica te povelje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države), predstavnici država promatrača (Kosovo i Slovenija) te zapovjednici nacionalnih gardi partnerskih država SAD-a, priopćeno je iz MORH-a.

"Od svojeg osnutka Povelja se potvrđuje kao važan mehanizam jačanja regionalne suradnje i pomoći državama jugoistočne Europe u njihovom približavanju i uključivanju euroatlantskim, političkim, ekonomskim, sigurnosnim i obrambenim institucijama", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa osnovana 2003., a osnovale su je Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države radi pružanja potpore članicama u pristupanju euroatlantskim integracijama. Inicijativi su se poslije pridružile Crna Gora te BiH, a Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

image
Robert Hranj, Mario Banožić i Michael Howard
Ante Cizmic/Cropix

"Poanta zajedničke izjave je da je Američko-jadranska povelja usmjerena na suradnju država u regiji i da je naš zajednički prioritet da budemo sigurni", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj u hotelu Le Meridien Lav, gdje i potpisana zajednička izjava nakon završetka Konferencije načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A5.

Po njegovim riječima, svim državama članicama A5 koje se dosad nisu uključile u NATO ili Europsku uniju, a žele to učiniti, Povelja A5 treba im u tomu pomoći.

"Važno nam je što nam Sjedinjene Američke Države pomažu kroz razne mehanizme, a jedan od važnih mehanizama je suradnja sa Zapovjedništvom američkih snaga za Europu", istaknuo je Hranj.

Dodao je kako je važna i suradnja s nacionalnim gardama budući da svaka članica A5 im svojeg partnera u jednoj od nacionalnih gardi.

Admiral Hranj je rekao da se na današnjoj Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje raspravljalo i o sigurnosnoj situaciji u regiji.

image
Robert Hranj
Ante Cizmic/Cropix

"Podijelili smo mišljenja i stavove o tome što nas najviše brine u regiji. Osim klasičnih prijetnji o kojima redovno ponavljamo, uglavnom se svi slažemo da je regija 'ne previše stabilna', nema nekih opasnosti od ratnog sukoba, ali tenzije postoje", istaknuo je.

Dodao je da su "tenzije uglavnom uzrokovane različitim etničkim napetostima te vezano za ekonomsku nerazvijenost, i kad se to skupa stavi na hrpu, čini da regija nije u potpunosti stabilna i da nije onakva kakvu bismo mi htjeli da bude".

Američko-jadranskom poveljom ove godine predsjeda Hrvatska, a sljedeće godine predsjedanje će preuzeti Crna Gora.

"Predstavnici Crne Gore danas su nam predstavili svoj plan predsjedanja Američko-jadranskom poveljom i vjerujem da će Crna Gora uspjeti iznijeti to predsjedanje", rekao je admiral Hranj.

Planirano je da se 2023. godine održe dvije velike vježbe u koje će se, rekao je admiral Hranj, malo ambicioznije uključiti sve države članice A5, a održat će se uz pomoć američkih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12