SVE VEĆA GUŽVA

NAČELNIK GORANSKOG BISERA NA STO MUKA Usred epidemije događa se invazija izletnika i obitelji s djecom: 'Ne budite sebični'

 
Fužine
 Tea Cimas / Ilustracija / CROPIX

S obzirom da se zbog pandemije koronavirusa i u Hrvatskoj preporuča maksimalno socijalno distanciranje, čini se kako su mnogi iz gradskih sredina "pobjegli" u manje sredine, no sad je očito i ondje postalo nemoguće izbjegavati druge ljude.

S takvim scenarijem ovih dana suočavaju se i Fužine, a tim povodom Općina je poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Sve veći trend migracija zbog koronavirusa SARS-CoV-2 zamjetan je na području općine Fužine. U kraj su ovih dana nahrlile grupe izletnika i obitelji s djecom koje, između ostaloga, ovdje imaju kuće za odmor. Time se u manjim sredinama, kao što je ova, narušava kvalitetno provođenje protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja koje nalaže nacionalni Stožer civilne zaštite jer na području općine poglavito prebiva riznična skupina, stariji i onemoćali.

- Molim sve posjetitelje koji su posjetili područje općine Fužine za oprez i odgovornost te izbjegavanje bliskog osobnog kontakta na otvorenom i u zatvorenom prostoru kako bi se učinkovito provodile mjere zaštite od koronavirusa COVID-19, sukladno naputcima stručnih službi - poručio je David Bregovac, načelnik općine Fužine.

Zdravstvena zaštita žitelja općine Fužine ovisi o liječniku obiteljske medicine, a u borbi protiv koronavirusa prva linije obrane je KBC Rijeka, što dodatno otežava ovu situaciju, posebno kad se stariji žitelji, njih oko 600, izlažu nepotrebnim rizicima. Lokalna zdravstvena skrb se, uslijed nastalih rizika, ne može nositi s potencijalnim posljedicama koje se trebaju minimalizirati kvalitetnom protuepidemijskom zaštitom.

David Bregovac, vidno zabrinut zbog utjecaja koronavirusa na žitelje općine Fužine i posjetitelje koji obilaze ovaj kraj, pozvao je Stožer civilne zaštite za jasnije definiranje odluke provođenja protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u pogledu lokalnih i nacionalnih, proljetnih migracija kako bi kvalitetno izbjegli nepotrebne rizike i učinkovito suzbili koronavirus.

- Drage građanke i građani, znam da nas sve ovo proljetno vrijeme mami na izlaske, posjete prirodi, no moramo se strpiti i zaustaviti pandemiju kako bismo ubrzo imali sigurnu i slobodnu zonu od koronavirusa na području cijele Hrvatske. Zaštitimo naše starije, zaštitimo svoje obitelji strogim, a jasnim mjerama distanciranja te dosljednim provođenjem higijene. Pomognimo našim zdravstvenim djelatnicima koji neumorno rade na način da smanjimo broj oboljelih i zajednički, odgovornim ponašanjem, iskorijenimo koronavirus - zaključio je Bregovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:23