KOTORIBA ISPISALA 12 ROMSKE DJECE

Načelnik Grgec: Ako ne plate vrtić, ispisujemo i romsku i neromsku djecu

U Ministarstvu kažu kako je zahtjev za sufinanciranje od 28.800 kn podnesen u rujnu te se isplata očekuje za par dana
Ilustracija
 Damir Krajac / Ilustracija / CROPIX

Vrtićarci romske nacionalni iz međimurske Kotoribe, od ponedjeljka 5. studenoga nisu dobro došli u Dječji vrtić Kotoriba. Dvanaestero je djece ispisano iz vrtića jer Ministarstvo obrazovanja puna dva mjeseca, za rujan i listopad, nije za njih vrtiću uplatilo novac. Boravak u vrtiću sufinancira se u omjeru 60/40 posto koje plaćaju Općina Kotoriba i roditelji, a u slučaju romske djece, roditeljski dio podmiruje resorno ministarstvo.

- Kod nas su pravila za sve jednaka: tko ne plati dva mjeseca, ispisujemo dijete. Opomene nisu dobili samo roditelji romske djece, nego svi koji nisu platili, ali ostali su odmah po opomeni podmirili svoju obavezu. Općina nije ugovore sklapala i u vrtić upisivala romsku ili hrvatsku djecu. Za nas su svi jednaki i Pravilnik je jasan - govori načelnik Općine Kotoriba, Ljubomir Grgec.

Preuzete obaveze

Načelnik je jako ljut jer država ne ispunjava preuzete obaveze, a što se lomi na djeci, i krivo mu je što se “voda okreće na mlin tako da će sad Općina biti optužena za okrutnost, političku nekorektnost i šovinizam, a krivca treba tražiti u Zagrebu”.

- I OŠ Joža Horvat ima predškolu, u kojoj djeca romske nacionalnosti imaju pomoćnike na romskom jeziku, no ovi su roditelji odlučili upisati djecu u naš dograđeni i opremljeni vrtić. Rado smo ih primili, bez bilo kakve zadrške, no plaćati se mora i tu nema iznimke.

Načelnik kaže da ga je nazvao “neki službenik iz ministarstva” i rekao mu da je pravilo Ministarstva novac uplaćivati dva puta godišnje. Isto je rečeno i Veljku Kajtaziju, zastupniku nacionalnih manjina u Saboru, koji za ispis djece iz vrtića, očigledno je, okrivljuje Općinu Kotoriba.

Načelnik Grgec na to kaže: - Kako da to sad drukčije kažem, nego da će po tom pravilu djeca u vrtić ići dva puta godišnje? Ili bismo mi zbog politike ministarstva, trebali kršiti našu poslovnu politiku? - pita načelnik i kaže da je njemu žao djece koja su se taman počela uklapati u vrtić.

Veljko Kajtazi je o ispisu romske djece iz Dječjeg vrtića Kotoriba govorio u srijedu i na sjednici Hrvatskog sabora. Poručio je kako će isključivanje romske djece iz vrtića imati dugoročne negativne posljedice.

Zastupnik kaže da su ga iz Ministarstva izvijestili da su “troškovi iz rujna u procesu obrade”.

Činjenicu da Veljko Kajtazi odgovornost za ispis djece svaljuje na Općinu Kotoriba, načelnik komentira: - On živi od politike, a ja se moram jednako brinuti o svim mještanima i s istom odgovornošću.

Vjerujem da bi njemu trebao biti cilj provođenje zakona i obaveza, zato je i izabran. Ako se ne slaže s našom politikom i misli ovdje raditi red, neka dođe pa se kandidira za načelnika - ljutit je Ljubomir Grgec na zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija.

Načelnik se osvrnuo i na činjenicu o Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma iz 2012. godine. - Mi radimo koliko možemo u odnosu na naše skromne proračune. Možda bi država, koja ima sigurno puno više, mogla na sebe preuzeti sve troškove vrtića pa bi Općina imala novac za pomoći im na druge načine.

U Ministarstvu pak tvrde da, temeljem Nacionalne strategije za uključivanje Roma MZO financira roditeljski udio na zahtjev vrtića u dva dijela i to od rujna do prosinca i od siječnja do kolovoza tekuće godine. Prilikom podnošenja zahtjeva ravnatelji vrtića daju i izjavu da neće teretiti roditelje romske djece za koje je predan zahtjev financiranja od strane MZO-a što se dogodilo i u ovom slučaju.

Redovita isplata

- Zahtjev se u pravilu podnosi dva puta u pedagoškoj godini: za razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza tekuće godine i za razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca tekuće godine s propisanom dokumentacijom.

U prethodnom razdoblju Ministarstvo je redovito je isplaćivalo sredstva pa tako i Dječjem vrtiću Kotoriba, kojem je od 2015. isplaćeno ukupno 112.960,00 kn - tvrde.

Posljednji zahtjev podnesen je sredinom rujna za sufinanciranje roditeljskog udjela za 12 djece pripadnika romske manjine u iznosu od 28.800,00 kn (za razdoblje rujan-prosinac 2019. godine) te se isplata očekuje kroz nekoliko dana.

- U suradnji s uredom gosp. Kajtazija i Uredom za ljudska prava planiramo održati radni sastanak s načelnikom općine Kotoriba, a otvorena je i mogućnost sastanka sa županom Međimurske županije s ciljem rješavanja nastalog problema - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40