USPJEŠAN PROJEKT

Načelnik hrvatske općine koja prodaje kuće za 13 centi: ‘Za isto toliko dajemo i zemljišta‘

Za 13 centi dajemo i građevinska zemljišta za kuće, kaže načelnik Općine Ivan Sabolić

Legrad

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Općina Legrad nastavila je s uspješnom mjerom prodaje kuća za jednu kunu. Napuštene kuće u vlasništvu Općine, koje danas koštaju 13 centi, mlade obitelji pristigle iz cijele Hrvatske uz novčanu su pomoć Općine Legrad preuredile i u njima danas živi 130-ak osoba, od kojih je više od šezdesetero djece.

Osim znatno bolje demografske slike, što je i bio jedan od općinskih ciljeva pri donošenju mjere "Kuća za kunu", jer broj umrlih u tom je dijelu Podravine još veći od broja novorođenih, Općina rješava i problem koji se u međuvremenu pojavio, manjak radne snage.

- Kao i cijelu Hrvatsku, i nas je pogodio manjak radnika pa su ljudi bez problema odmah pronašli i posao. Uglavnom su se zaposlili u ugostiteljskoj i prerađivačkoj industriji gdje smo imali velikih problema s radnom snagom. Ali koje god struke bili, kod nas će bez problema dobiti posao - rekao je za Jutarnji načelnik Općine Ivan Sabolić.

Kako je u prosjeku po dvoje djece u novopridošlim obiteljima, Općina, dodaje, nadograđuje vrtić. Osim onih iz susjednih županija, u Legrad se doselila i obitelj iz Pule, a ovih dana na tržište stižu i još četiri dodatne kuće, za koje je Općina riješila imovinsko-pravna pitanja, po istoj cijeni od 13 centa.

- Želi li netko sam izgraditi kuću, prodajemo za 13 centi i građevinska zemljišta. I u tom će slučaju Općina, kao i pri adaptaciji, nekom drugom mjerom, pomoći pri njezinoj gradnji. Plaćamo i 90 posto cijene kompletne potrebne dokumentacije za gradnju - kaže načelnik.

Da bi netko mogao kupiti kuću po cijeni za koju se ne može kupiti ni vrećica u trgovini, treba imati manje od 45 godina, biti u bračnom ili izvanbračnom partnerstvu, ne smije biti kažnjavan ni vlasnik nekretnine.

Dodatne će bodove parovi dobiti imaju li djecu i bave li se deficitarnim zanimanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:18