ODMAH REAGIRAO

Načelnik Medulina: ‘Bespravno se gradi zid pored mora, zaprječuje se šetnica ljudima‘

‘Ne bojimo se uhvatiti u koštac s investitorima koji nanose štetu prostoru i zajednici‘

Ivan Kirac

 Goran Šebelić/Cropix

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac s predstavnicima Mjesnog odbora Banjola u ponedjeljak je upozorio na još jedan oblik bespravne gradnje u zoni rekreacije Bumbištu, gdje je vlasnik parcele u neposrednoj blizini mora počeo visokim betonskim zidom ograđivati svoju parcelu.

Tako je zapriječio šetnicu kojim su se služili mještani i njihovi gosti.

Premda je investitor na predmetnoj ploči napisao da radove izvodi u skladu s aktom koji je izdala Općina Medulin i projektom koji je izradio ovlašteni projektant te da radove izvodi ovlaštena osoba, načelnik Kirac rekao je da su "činjenice bitno drugačije" s obzirom na to da je glavni projektant 10. veljače Općini Medulinu podnio prijavu o početku gradnje u skladu s projektom koji uz nju nije priložio, što je vidljivo iz sustava E-dozvole.

Osim toga, dodao je Kirac, na ploči je naveden naziv radova "rekonstrukcija postojeće građevine", a na zahtjevu koji je predan u sustav E-dozvole stoji kako se radi o izgradnji ogradnog zida.

"Općina Medulin je 17. studenog prošle godine podnijela prijavu izvođenja građevinskih radova Državnom inspektoratu, navodeći da se na nekretnini izvode radovi na izgradnji ogradnog zida bez potrebne dokumentacije i protivno prostornom planu", istaknuo je Kirac na konferenciji za medije.

Dodao je kako je predmetna lokacija izvan građevinskog područja te da na njoj nije moguća gradnja takvog zida.

Zato je, smatra načelnik Kirac, izvođenjem ogradnog zida investitor povrijedio odredbu članka 76. Prostornog plana uređenja Općine Medulina kojim je utvrđeno da u zonama rekreacije nije moguća gradnja zidova.

Općina Medulin dosad prijavila više od 500 bespravnih objekata

"U ovom slučaju, želimo skrenuti pozornost ne samo na investitora, već i na projektante, geodete, izvođače radova, nadzorne inženjere, odnosno na sve sudionike u gradnji koji snose svoj dio odgovornosti za pošast bespravne gradnje", istaknuo je Kirac.

Po njegovim riječima, Općina Medulin prijavila je dosad više od 500 bespravno izgrađenih objekata.

Istaknuo je da ta općina neće dopustiti nikakvo ograđivanje putova, prolaza, cesta i šetnica, osobito ne u blizini plaža, te kako investitor ima rok od osam dana to područje dovede u prvobitno stanje.

"Ne bojimo se uhvatiti u koštac s investitorima koji nanose štetu prostoru i zajednici i sigurno nećemo zatvarati oči pred zakonom.

Želimo poslati jasnu poruku da ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo prava naših mještana, a investitorima, projektantima, nadzorima i izvođačima radova koji rade u suprotnosti sa zakonom, predaju nepotpune i neuredne zahtjeve i pokušavaju obmanuti javnost nećemo dozvoliti da to čine na našem području", zaključio je načelnik Ivan Kirac.

Mještani Banjola traže da prostor ostane otvoren, da se postojeći zid i ograda sruše i da šetnica bude slobodna za prolaz mještana i turista.

"Privatno vlasništvo ne znači da možeš raditi što želiš bez obzira na prostorne planove i zone izgradnje", poručili su okupljeni mještani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:52