INSPEKCIJE NA VRATIMA

Načelnik najsiromašnije hrvatske općine mora srušiti dio vile, a ni u bazenu se neće moći kupati

Načelnik Ante Gutić, inače, cijelo vrijeme je tvrdio da ima sve potrebne dozvole
Kuća Ante Gutića nalazi se uz izvor Cetine Vukovića vrelo
 Jakov Prkić/Arhiv/Cropix, privatni album

Vilom koju je tik uz Vukovića vrelo, jedan od izvora rijeke Cetine, podigao Ante Gutić, vječiti (do)načelnik najsiromašnije hrvatske općine – Civljane, pozabavile su se tri inspekcije, piše Slobodna Dalmacija.

Kako to obično biva, do njihove reakcije došlo je tek nakon napisa u Slobodnoj Dalmaciji i žalbi brojnih građana. Posao su obavile Inspekcija zaštite prirode, Vodopravna i Građevinska inspekcija, a njihov nalaz objedinjenom u izvješću Državnog inspektorata RH.

Prema onome što u njemu stoji, sporni su i kuća i bazen izgrađeni na katastarskoj čestici 1710/1 u Katastarskoj općini Cetina. Građevinski inspektori tako su na terenu utvrdili da je s jugozapadne strane objekta u razini prizemlja izvan gabarita izvedena nadstrešnica u dva nivoa, te je s jedne strane oslonjena na zgradu, a s druge na drvene stupove i grede.

Sporna je s jugoistočne strane i dogradnja stambene zgrade, koja je dignuta u razini prizemlja, pa je zbog povrede Zakona o gradnji izdato rješenje za njezinu uklanjanje, kao i pomoćnih građevina.

Što se bazena tiče, za njega je Gutić, piše u nalazu, zatražio dozvolu 2. listopada ove godine, znači nakon što je slučaj u rujnu dospio u medije i na noge se digli ekolozi i građani.

- Stranci je usmeno izrečeno rješenje o zaustavljanju radova na daljnjoj izgradnji dok god ne dobije uvjete po kojima smije dalje nastaviti – piše u izvješću Inspekcije zaštite prirode.

Pod povećalom se našla i Gutićeva septička jama, koja se nalazi u drugoj zoni zaštite izvorišta, ali je investitor predočio certifikat da je ugradio biološki uređaj za pročišćavanje fekalnih, crnih i otpadnih voda. Inspektorima je to bilo dovoljno.

image
Nadzor vile Ante Gutića

Ivana Krstulović Baković, voditeljica Odjela okolišnog prava u Udruzi 'Sunce', kaže da ovo nikako ne može biti točka na 'i' u cijelom slučaju.

- U ovom objedinjenom izvješću Državnog inspektorata nama je najzanimljiviji nadzor nad zaštitom okoliša i činjenica da se sve zbiva unutar Natura područja. To nas brine više čak i od onečišćivanja pitke vode, jer smo pretpostavili da investitor ima certifikat za pročišćivač. Ljudi kada danas grade nisu više toliko naivni. Zanimljiva nam je štetnost za Natura područje i tu ćemo kasnije pratiti i tražiti odgovore je li proveden postupak ocjene utjecaja na okoliš i sami se uključiti, jer to možemo po zakonu.

Što se građevinske inspekcije tiče, to može i ne mora imati utjecaja na okoliš, ali ako veće sada naloženo uklanjanje, time će se smanjiti potencijalni utjecaj na Naturu. Bit će zanimljivo pratiti kako dva odvojena upravna postupka koleriraju u istom vremenu. Mi smo stava da to ne može biti odvojeno i da se inače udrugama mora dati prilika zainteresiranima da prate građevinske postupke. Klupko se s ovim i sličnim slučajevima raspliće i bit će zanimljivo pratiti donošenje odluka – komentirala je Krstulović Baković za Slobodnu Dalmaciju.

image
Nadzor vile Ante Gutića

Ante Gutić, inače, cijelo vrijeme je tvrdio da ima sve potrebne dozvole. Kada su ga novinari Slobodne u rujnu upitali zašto je proširio građevinu, uzvratio je protupitanjem:

- Jesi ti inženjer ili si novinar?! Ja sam rođen tamo. Živim tamo. Vi se uhvatili mene. Što biste vi htjeli? Da srušim kuću?!'.

Spornu nekretninu uz pomoć poslovnog partnera Slavka Četnika kupio je od obitelji pokojnog Radomira Vukovića, koji je nakon Oluje izbjegao u Srbiju i tamo živio. Prvim vlasnicima, a kasnije susjedima, nedovršena kuća služila je za odlaganje sijena i poljoprivrednog alata.

Još od prije rata bila je na popisu za rušenje, jer je Vukovići, iako utjecajni u Kninu, nikako nisu uspijevali legalizirati upravo zbog blizine izvora s kojem se napaja dobar dio Cetinske krajine.

Očito je da je Gutić imao puno jače veze u današnjoj Hrvatskoj, kao i snagu da vilu digne u par mjeseci, od proljeća do ljeta ove godine.

U to vrijeme bio je kao donačelnik na čelu lokalnog stožera Civilne zaštite i prvi mu je zadatak trebala biti epidemija koronavirusa.

image
Nadzor vile Ante Gutića
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:41