SPORAN SLUČAJ

NAČELNIK OPĆINE NA BRAČU IZNAJMLJUJE POS-ov STAN DO KOJEG JE DOŠAO KAD JE NAČELNIK BIO KUŠČEVIĆ 'Ljeti ga rentamo. Nisam učinio ništa protuzakonito'

 
Lovro Kuščević ispred zgrada sa stanovima iz sustava POS (2010.)
 Joško Ponoš / Hanza Media

Nisam učinio ništa protuzakonito, nigdje ne piše da POS-ov stan ne smijem iznajmljivati turistima preko ljeta, tvrdi to u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Svemir Obilinović, načelnik općine Nerežišća na Braču nakon što je u medijima objavljeno da u stanu koji je kupio po modelu društveno poticajne stanogradnje ne živi on, nego njegov sin, te da stan preko ljeta “renta” gostima.

- Točno je da tzv. stan POS-a u Nerežišćima od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza iznajmljujemo turistima, pod nazivom apartman Ferdo i da na ostvareni prihod uredno podmirujemo sve zakonske obveze. Na to smo se odlučili zato što smo htjeli ostvariti nekakav dodatni prihod, kao što želi svaka obitelj u Hrvatskoj, i to bez da smo time ikoga oštetili. Sukladno važećem Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, iznajmljivanje stana iz Programa POS-a nije zabranjeno - tvrdi Obilinović.

On napominje da ni u Ugovoru o kupoprodaji stana ne postoji nikakva odredba koja bi zabranjivala iznajmljivanje stana.

- Točno je da supruga i ja ne živimo u tom stanu, već u njemu živi naš sin, osim tijekom srpnja i kolovoza posljednje tri godine. Naša izvorna namjera bila je preseliti se u taj stan, no zbog progresivne bolesti moje majke i očevih godina odlučili smo ostati u obiteljskoj kući mojih roditelja - napominje načelnik Nerežišća.

I naglašava da Ugovorom o kupoprodaji nije ni precizirano ni definirano da, kao kupac POS-ovog stana, u tom stanu mora i živjeti.

'Kuščević mi nije pogodovao'

Stan o kojemu je riječ je jedina stambena nekretnina u vlasništvu Svemira Obilinovića i njegove supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita, piše Slobodna Dalmacija.

On odbacuje i interpretacije po kojima mu je tadašnji općinski načelnik Lovro Kuščević, u čijem je mandatu on dobio pravo na POS-ov stan, pogodovao.

- Kuščević ni na koji način nije pogodovao ni meni ni bilo kojem drugom kupcu stana iz Programa POS-a, a čitav je postupak proveden transparentno i sukladno odluci o kriterijima i mjerilima za kupnju stana iz Programa poticane stanogradnje, ako i pripadajućoj Listi prvenstva - uvjerava Obilinović.

Pritom navodi da je od 11 stanova u zgradi POS-a u Nerežišćima tada prodano njih 6, a 5 stanova je dano u zakup od strane APN-a. Dio njih je tijekom 2019. prodan zakupnicima.

- Nitko od onih koji su bili zainteresirani za kupnju stana, a ispunjavali su uvjete, nije bio zakinut u svojim pravima - zaključuje Obilinović.

Kuščević: 'Ne vodim brigu o tome što tko radi sa svojim stanom'

Sporni slučaj je, kako javlja N1 televizija, komentirao i ministar Kuščević. On je rekao da je ponosan na sve projekte koje je napravio u svoja tri uzastopna mandata na čelu Općine Nerežišća, osobito na projekt poticajne stanogradnje.

Dodao je i kako je na Braču izgrađeno 11 ili 12 POS-ovih stanova, te da je cijeli projekt proveden po propisima.

- Napravljeno je 11 ili 12 stanova, utvrdila se lista prednosti... Svi ti ljudi su kupili svoje stanove, uredno ih otplaćuju. Što tko radi sa svojim stanom, ne vodim o tome brigu - rekao je ministar dodajući da se za dodatna pojašnjenja o načinu korištenja POS-ovih stanova treba obratiti Ministarstvu graditeljstva jer oni znaju bolje.

O povlačenju odluke koju je donio, kaže, nema govora. Otkrio je i kako "Vlada upravo priprema zakon kojima će se onemogućiti spekulacije stanovima koji su kupljeni uz poticaje".

Na pitanje smatra li se odgovornim zbog toga što trenutni načelnik Općine POS-ov stan koristi za iznajmljivanje turistima, Kuščević kaže:

- Smatram se zaslužnim za realizaciju izgradnje 12 POS-ovih stanova u Općini Nerežišća i apsolutno zaslužnim za stotine POS-ovih stanova dok sam bio ministar graditeljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 12:32