COVID-19 U ISTRI

NAČELNIK OPĆINJE VIŠNJAN ZATRAŽIO KARANTENU Stožer civilne zaštite kaže da to nije potrebno

 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što je jučer načelnik općine Višnjan Angelo Mattich u Istri zbog dva slučaja zaraze koronavirusom zatražio karantenu za cijelu općinu, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac smatra kako u ovome trenutku ne postoji stručno opravdanje za provođenje te mjere.

Kako pojašnjava načelnik Stožera, u oba slučaja je izvor zaraze poznat, odnosno radi se o prvom slučaju u obiteljskom kontaktu s ranije zaraženim COVID-19 osobama (u vrijeme dok još nisu imale simptome). U ovom trenutku ne postoji nekontrolirano širenje uzročnika COVID-19 bolesti bilo gdje u Istri i poznat je izvor virusa za sve do sada oboljele osobe.

„Svim kontaktima oboljelih osoba određuje se samoizolacija u trajanju od 14 dana, prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako je učinjeno i u slučaju osoba oboljelih u Višnjanu. Sve osobe u kućnoj samoizolaciji su obaviještene da svaku promjenu zdravstvenog stanja jave obiteljskom liječniku. Nadzor nad pridržavanjem mjera po potrebi provode djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova“, zaključak je Stožera civilne zaštite Istarske županija, koji je upućen načelniku Općine Višnjan Angelu Mattichu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:25