NA ODMORIŠTU DESINEC

Načelnik policije o tučnjavi navijača i policije: ‘Itekako smo bili spremni. Pucnjava? Ispitujemo okolnosti‘

Ukupno su dosad ozlijeđene 34 osobe, od kojih 14 pripadnika navijačke skupine i 20 policijskih službenika

Davor Posilović

 Marko Todorov/Cropix

Davor Posilović, načelnik sektora za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi zagrebačkoj govorio je o epilogu jučerašnje tučnjave navijača i policije na odmorištu Desinec kod Zagreba. Potvrdio je da je dosad uhićeno 43 osobe zbog izazivanja nereda.

"Ukupno su dosad ozlijeđene 34 osobe, od kojih 14 pripadnika navijačke skupine i 20 policijskih službenika. Dosad su od navijača četiri osobe zadobile prostrjelne rane, a od toga je jedna osoba dobila teške ozlijede i jedan policijski službenik zasad je prema prvim kvalifikacijama također zadobio teške tjelesne ozlijede", rekao je Posilović za Dnevnik N1 televizije.

Dodao je i da je u tijeku prepraćivanje uhićenih osoba u pritvorsku policijsku jedinicu na Oranicama u Zagrebu te da se sutra očekuje ispitivanje uhićenih u Državnom odvjetništvu.

Također je rekao da je teško govoriti o razlozima tučnjave.

"Razlog je očita namjera za izazivanjem nasilja u mnoštvu. Što se tiče nepuštanja na stadion, bilo je to zato što navijačka skupina nije željela postupiti po uputama organizatora koje su bile na vrijeme komunicirane", rekao je Posilović.

Prema prvim saznanjima policije, prenosi N1, sva 43 uhićena pripadnika navijačke skupine teretit će se za počinjenje najmanje jednog kaznenog djela, a to je izazivanje nereda. “Radi se o izazivanju nereda u mnoštvu nasiljem prema većem broju osoba. Za to je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora”, rekao je Posilović.

Također je odbacio tvrdnje da policija nije bila spremna.

"Itekako je policija bila spremna. Preko 260 voznih jedinica besprijekorno je prepraćeno prema Gradu Zagrebu. Preko stotinu policijskih službenika bilo je u pratnji u koloni u povratku navijača, a 16 službenika bilo je zaduženo za kontroliranje prostora oko benzinske postaje", objašnjava.

Što se tiče policajaca koji su pucali iz vatrenog oružja, naglašava da je provedeno kriminalističko istraživanje.

"Sve okolnosti njihova postupanja i dalje se ispituju. Ovdje valja naglasiti da se radilo o upotrebi vatrenog oružja u krajnjoj nuždi u situaciji kada zbog izravne opasnosti za život policijskih službenika i drugih osoba, tu mislim na zaposlenike benzinske postaje te imovine, nisu mogli na drugi način odbiti opasnosti. Radi se o institutu nužne obrane", rekao je Posilović za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:39