REORGANIZACIJA

NAČELNIK SLAVONSKE OPĆINE TRAŽI ČAK ŠEST NOVIH DJELATNIKA 'Da, zapošljavam tajnika i stručne referente, ali tako zapravo štedim!'

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Nije baš propisano koliko bi trebao iznositi optimalan broj zaposlenih u nekoj općini, ali prilično začuđuje natječaj za zapošljavanje koji je ovih dana objavila slavonska općina Ivankovo.

U njemu lijepo stoji kako ta općina s nešto malo preko osam tisuća stanovnika, zapošljava čak šest novih djelatnika, sve u stalni radni odnos te na pristojnu općinsku plaću.

Većinom je riječ o stručnim suradnicima i jednom komunalnom redaru, ali posao će natječajem dobiti i jedan kandidat koji će biti zaposlen na radno mjesto administrativnog tajnika načelnika.

Web stranica

“Tako je, tražimo tajnika jer smo preuzeli općinu u teškom administrativnom stanju pa trebamo stručni kadar koji bi vodio administrativne poslove, ali i kako bismo napravili informatizaciju koje dosad nije bilo. Općina nije imala web stranicu koju smo sad napravili, a tajnik će biti zadužen i za vođenje društvenih mreža, savjetovanje s javnošću i ostalo”, priznaje za Jutarnji list načelnik Marko Miličević.

Kaže kako je na čelo općine, nakon 25 godina vladanja HDZ-a, došao kao nezavisni kandidat na posljednjim lokalnim izborima, osvojivši preko 60 posto glasova i odlučivši da će, preuzimanjem vlasti u općini, pomoći stvaranju ne samo boljeg života stanovništva, nego i organiziranije općinske uprave.

Miličević tako tvrdi da će općina ovim posljednjim zapošljavanjem zapravo uštedjeti.

“Gledajte, općina je dosad imala sistematiziranih 11 radnih mjesta, a mi smo napravili reorganizaciju, broj radnih mjesta povećali na 14 od čega se jedno odnosi na volontersko načelničko radno mjesto, ali smo smanjili prosječan iznos plaća. One su dosad iznosile oko 7500 kuna neto, a sada ćemo ih smanjiti na prosječnih šest tisuća čime ćemo zapravo uštedjeti”, najavljuje načelnik.

U prilog tome kakav je kaos navodno vladao u Ivankovu trebala bi govoriti činjenica da je posao upravnog pravnika u općini obavljao čovjek sa završenim poljoprivrednim fakultetom, donedavni pročelnik uprave imao je zaposlenog savjetnika, a posebno loše administrativno stanje, tvrdi Miličević, vladao je u općinskom dječjem vrtiću.

Plaća

Tamo, naime, uopće nisu bili doneseni dokumenti poput uredbe o radnim mjestima ili pravilnika o radu zbog čega je općinska odgajateljica dobivala plaću nastalu kao umnožak osnovice 5400 kuna i koeficijenta 1.64, što je činilo prosječnu mjesečnu prilično visoku bruto plaću od 8900 kuna. Ravnateljica vrtića, nastavlja, pritom je primala prosječnu bruto plaću od 12.420 kuna, posve neusklađenu s primanjima tog kraja, a općina nije niti približno obavljala poslove koje je trebala.

“Na primjer, sve ove godine u općini uopće nije ustrojena evidencija grobnih mjesta niti je općina ikad izdala jedno rješenje o grobnom mjestu, a da ne spominjem kako od osnivanja Ivankova nismo priredili niti jedan projekt koji bi se mogao financirati novcem EU. Kad sam pobijedio na izborima, garantirao sam novu strategiju vođenja Ivankova i puno smo već po tom pitanju napravili. Donijeli smo Pravilnik o unutarnjem redu općine čime smo promijenili organizaciju i povećali broj radnih mjesta, a u travnju krećemo s vlastitim demografskim programom kako bismo zadržali mlade u ovoj općini”, najavljuje Miličević, inače diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije, umirovljeni brigadir HV-a i otac troje djece.

Općinska djeca

Program demografske obnove općine, nastavlja, podrazumijeva cijeli set mjera u koji će se preusmjeriti dosad “rasipan” novac.

Među ostalim, Miličević najavljuje da će općina mladim obiteljima do 35 godina starosti dijeliti građevinske parcele za izgradnju kuća bez naknade, a pripremljeni su i poticaji za obnovu starih objekata u iznosu od 20 tisuća do 30 tisuća kuna za izgradnju novih kuća.

“Općinskoj djeci već smo pomogli sufinanciranjem besplatnih udžbenika te besplatnog prijevoza za srednjoškolce, a planiramo i nastavak poticajnih mjera za novorođenu djecu u iznosima od tisuću do 2 tisuće kuna po djetetu”, tvrdi načelnik.

Njegova općina danas bilježi gubitak od 3,5 milijuna kuna koje je potrebno namiriti i dovesti na nulu, a taj bi minus u proračunu djelomično mogao biti posljedica i stalno rastućih rashoda zaposlenika općine i proračunskih korisnika koji su, čini se, dobro živjeli na proračunskom novcu.

Prema podacima iz izvješća Državne revizije za općinu Ivankovo, ona je u 2010. godini na rashode za zaposlene potrošila 2 milijuna kuna, da bi se prošlogodišnjim proračunom taj iznos popeo na 3,3 milijuna. Novi načelnik obećava uštede, a sad ostaje za vidjeti hoće li to zbilja i postići novim zapošljavanjem.

Volontira za 6977 kn i prima još 5384 kn

Kako je vidljivo iz njegove imovinske kartice, Miličević je prije obavljanja dužnosti načelnika bio djelatnik Vojno-obavještajne sigurnosne agencije za koju ne navodi iznos plaće, ali posao načelnika zato obavlja volonterski, za naknadu od 6977 kuna mjesečno. Pored toga, Miličević mjesečno prima još 5384 kune, ali ne navodi iz kojeg izvora.

Iz kartice je također vidljivo kako je opterećen s dva kredita, jedan kod PBZ-a u iznosu od 1,6 milijuna kuna i drugi od 318 tisuća kuna kod MORH-a te s još tri pozajmice. Mjesečni anuiteti mu iznose 14 tisuća kuna, a supruga je nezaposlena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:51