KRISTIJAN KAPOVIĆ

NAČELNIKU OPĆINE VIR PRIJETI DO PET GODINA ZATVORA Zbog blokade mosta protiv njega digli optužnicu: 'Žena u teškom stanju nije mogla do bolnice'

 

Kad je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović organizirao prosvjed lanjskog lipnja na Virskom mostu, pretpostavljao je da bi mogao biti prekršajno prijavljen jer prosvjed prijavio nije, međutim nije ni slutio da bi mogao zaraditi i optužnicu zadarskog tužiteljstva.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo ga je da je počinio kazneno djelo iz članka 224. st. 2. protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom jer je, između ostaloga, "izazvao opasnost za život jedne osobe".

Pozlilo joj zbog reakcije na antibiotik

Naime, dok je 20. lipnja 2018. trajao prosvjed na Državnoj cesti 306 koja je jedini cestovni prijelaz prema otoku Viru gdje se ljeti odvija gust promet, na samom otoku jednoj građanki je pozlilo zbog alergijske reakcije na antibiotik. Odmah je pozvana Hitna pomoć i odaslana je tzv. crvena dojava.

Nin, 030118.
U Velikoj vijecnici Grada Nina potpisan je ugovor o izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreze vrijedan nesto manje od 400 milijuna kuna.
Na fotografiji: nacelnik Vira Kristijan Kapovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX
Načelnik Vira Kristijan Kapović

No, umjesto da je vozilo Hitne pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom brzinski i neometano prošlo most i stiglo do pacijentice, djelatnicima Hitne u "proboju" kroz dvokilometarsku kolonu 'naguranih' automobila su morali pomoći policajci. Pacijentica je po dolasku medicinskih djelatnika već jedva disala te je, nakon pružene liječničke pomoći, kolima Hitne odvezena na Odjel hitnog prijema Opće bolnice Zadar gdje je zadržana.

Stoga, s obzirom na nastalu situaciju koja pukom slučajnošću nije završila tragično već se Viranka uspjela oporaviti unatoč nedaćama koje su snašle djelatnike Hitne tijekom putovanja, zadarsko Općinsko državno odvjetništo smatra da je upravo 44-godišnji muškarac, točnije načelnik Vira, odgovoran da je počinio gore navedeno kazneno djelo, a za koje zakon predviđa, u slučaju da mu se krivnja dokaže sudskim putem, od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Tužiteljstvo tvrdi da je optuženik "protivno odredbama čl.7 i čl. 11 Zakona o javnom okupljanju, dakle bez prijave i odobrenja ovlaštenog tijela, organizirao održavanje javnog prosvjeda na nedozvoljenom mjestu i pritom naložio da se koriste službena vozila."

Stajao na mostu sve do uhićenja

Pa su tako zaposlenici trgovačkih društava zajedno s prvim čovjekom otoka osobno dovezli dva kamiona komunalnih poduzeća (Vir održavanje i Vodovod Vir) i četiri osobna vozila na sredinu Virskog mosta onemogućivši promet u oba smjera. Iz zadarskog tužiteljstva kažu i da je optuženi "na sredini mosta stajao zajedno s ostalim zaposlenicima sve do uhićenja u 14.45 sati, pristajući da na taj način ugrozi tjelesni integritet osobe čije bi zdravlje u tom trenutku moglo biti otežano zbog pristupa medicinskog vozila".

Kako smo pisali na dan prosvjeda 20. lipnja 2018., isti je organiziran na temelju zaključka Općinskog vijeća Vira s izvanredne sjednice koja je održana par dana ranije o nefunkcioniranju pravne države te nedjelovanju državnih i regionalnih institucija. Dok je trajala blokada, zbog koje su automobili stajali u redu od Nina sve do centra otoka, načelnik Kapović objašnjavao je „kako ne može država rušiti ljudima kuće, a potom dopuštati nelegalnu i nezakonitu gradnju benzinske pumpe na Viru“.

Bila je to kulminacija, zapravo, višemjesečnog sukoba općinskog načelnika i privatnog investitora koji u blizini mosta želi izgraditi benzinsku pumpu. Za razliku od Općine Vir koja je tvrdila kako mjerodavno tijelo nije izdalo sve potrebne dozvole, investitor je tad tvrdio da ima sve potrebne papire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:24