ZORAN MILANOVIĆ

‘Nacionalna razvojna strategija nije loš dokument, ali je pitanje je li dovoljno dobar‘

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije nakon sudjelovanja na prvoj sjednici Ekonomskog savjeta Predsjednika RH
Zoran Milanović
 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije nakon sudjelovanja na prvoj sjednici Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike Hrvatske. Izjavu je, osim predsjednika, dao i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju doc. dr. sc. Velibor Mačkić.

Milanović je rekao da neće odgovarati na pitanja koja nisu vezana uz današnji sastanak.

- Nisam pohrlio prvog trenutka formirati ekonomski savjet. Sad smo to napravili. Znam da sada neke druge stvari vas možda više zanimaju, ali ovo je za nas bitno i na tome ćemo raditi, rekao je Milanović i dodao da je diskusija trajala dva sata.

Nastavio je dr. Mačkić.

- Raspravili smo sva pitanja od analitičkih podloga, vremena jer evidentno kasnimo, do činjenice da je riječ o dokumentu u kojem postoji mjesto za poboljšanje u Nacionalnoj strategiji razvoja RH do 2030. To je dokument koji je catch-all. Kroz našu raspravu smo vidjeli da tu fale jasni prioriteti. Imate navedeno sve, ne postoje mjere kada se nešto treba napraviti, što je minimum a što je vrh. Čini se da je strategija primarno bila napravljena kao instrument koji će služiti samo svrsi da se povuku sredstva iz europskih fondova. Ako je to tako, primarnu ulogu ovdje ima javni sektor. Niska produktivnost je problem, a zašto je ona niska? Koji je dugoročni uzrok zaostajanja RH, i tu ne mislim samo na ovih 30 godina. Ako je analitička podloga napravljena, dokument koji je naših ruku djelo treba koristiti specifična lokalna znanja koja su možda mogla biti i bolja. Naš problem je uvijek isti, to je politička ekonomija. Zašto se tu ne adresiraju nejednakosti svake moguće vrste? Postoji prostor za poboljšanje, evidentno kasnimo ali pokušat ćemo ukazati na nedostatke, vidjeti koji pokazatelji bi bili adekvatni u tome da iz svega ovoga izađemo na bolji način nego što smo ušli, rekao je Mačkić.

image
Zoran Milanović, Velibor Mačkić
Davor Pongracic/Cropix

- Dokument nije loš ali je pitanje je li dovoljno dobar. Dat ćemo svoj doprinos, što je puno kvalitetnije nego da sam se uključio kao pojedinac. Predsjednik Vlade nije htio u ovu preliminarnu fazu uključiti i predstavnike opozicije, što je površno. To je mogao napraviti bez ikakve cijene za sebe, samo u svoju političku korist. Ovakav način rada je detaljniji i mi ćemo se rado o strategiji očitovati na ovakav način. U njoj nema neprihvatljivih stvari. O novcu EK smo ovisni..., dodao je Milanović.

'Bit će vremena za kritiku'

Jeste li komunicirali s premijerom i rekli da ćete u ovom formatu dati svoj doprinos, što dalje očekujete? - bilo je pitanje.

- Premijer me osobno pozvao da se uključim u rad radne skupine, čak mi se osobno i obratio. Isti dan je došlo pismo njegovog šefa ureda koje se obraća mom šefu kabineta. Osobno mi je pisao na temu strategije nacionalnog razvoja i ja sam mu odgovorio i predložio da se razmjerno uključi saborska opozicija, to može pridonijeti kvaliteti, a i oni imaju priliku nešto reći. Znamo kako će to izgledati u Sabru, bit će automatski izglasano i onda taj dokument nema takvu vrijednost. Ipak na neki način predsjedam preko svog predstavnika... To je doprinos javne rasprave.

Milanović se osvrnuo i na PDV.

- Kuna više nije aktualna. Mi smo već na pragu ulaska u euro i ne možemo gledati protok roba između RH i EU kao klasični izvoz. Nisam nijednom napadao Vladu oko ekonomske politike jer to nije moja nadležnost. Ova teška kriza je napala Hrvatsku i svijet, ta vrsta kritike bi bila prljava i nedopustiva. Bit će vremena za kritiku, ne za kritizerstvo. Ovo je prilika da se ljude okupi i daju doprinos, ali ne da pakoste i uzimaju Vladi prostor a za to ne odgovaraju. Ja sam bio premijer i znam kako to izgleda. Kad je u pitanju Ustav, to nije stvar korektnosti nego moja dužnost i prisega da štitim hrvatski Ustav onako kako ga ja čitam i shvaćam.

Milanovuć o porezu na nekretnine i jedinstvenoj stopi poreza

Novinari su Milanovića upitali o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj s obzirom na pandemiju koronavirusa.

- To izlazi iz onoga o čemu smo danas razgovarali. RH ima na današnji dan 85% iznosa vrijednosti računa u odnosu na prije godinu dana, to je 15%-tni pad u tom segmentu fiskaliziranih računa. To govori jako puno. Gospodarski pad će biti jedan od najvećih u EU i to treba primiti na znanje. Sad nije vrijeme da se upire prstom, možda neće biti ni kasnije ali to su činjenice koje tjeraju na akciju, ne na hrvatsku mudrost. To je zu svakom slučaju nešto što EU za sada organizira ok.

Milanović se osvrnuo i na porez na nekretnine.

- Porez na nekretnine je ogroman zalogaj i nikome ga ne bih gurao pod nos kao nešto što nije proveo. Postoji puno modela, stopa, pristupa... Ako je njegov smisao da bude penaliziranje onih koji imaju, onda je to nepotpun smisao, kaže Milanović i nastavlja o jedinstvenoj stopi poreza:

- Jedinstvenu stopu poreza za sve ne držim pametnom idejom i nikad nisam to smatrao pametnom idejom. Ovo što Vlada nastavlja raditi je nastavak štepa kao sa singericom, to nije reforma. Reforma bi bila nešto drugo. Uvođenje jedinstvene porezne stope za sve gdje se dohodak i zarada ne oporezuju progresivno - smatram da to nije pravedan i socijalan pristup. Da je to tako, onda bi s tim flat rateovima prvo počele eksperimentirati SAD, Njemačka, Nizozemska, Francuska, ali od toga ništa, toga nema. Nisam tu relevantan ali nešto znam i neke stvari sam naučio. Vlada ide dalje sa smanjenjem poreza na dohodak. On će sada biti 10%. To se sustavno smanjuje. U tom segmentu RH spada među države s malim poreznim opterećenjem, kaže Milanović.

image
Davor Pongracic/Cropix

'Ne može sve biti strategija'

- Imamo strategiju za nošenje masku, crnih, ružičastih...Ne može sve biti strategija jer onda ništa nije strategija. Ne možemo sve zvati strategijom. Ovo je strategija. Čak previše transparentna u kojoj jedna od država ogoljuje svoje namjere, tu se radi o kulturi, pticama pjevicama... RH otvoreno kaže kako će izgledati za 10 godina. Nekada države to nisu radile. Tu se gubi svako pravo na promjenu kursa. Sve izvan toga je podložno promjenama, prosudbama, vremenu i ne može sve biti strategija. Prije tjedan dana je ovdje bila jedna grupa ljudi s problemima, ali i oni pričaju o strategiji. Prije toga, strategija sigurnosti u prometu. To mogu biti provedbeni planovi. Ovo je strategija Nacionalnog razvoja. Dopuštam još strategiju znanosti i obrazovanja. Ne može sve biti Rolls Royce koji i nije tako dobar auto, zaključio je Milanović.

Na kraju se kratko osvrnuo i na pandemiju koronavirusa.

- Samo da ovo što prije završi. Treba nam taktika za hitni izlazak iz ove situacije koja nas mentalno uništava. To je glavni problem, kao i svi oni koji su sada bolesni i koji nad njima bdiju. Ali kao društvo i kao zajednica - što prije iz ovoga.

Na pitanje o cjepivu je rekao samo 'bit ćemo pametniji za pola godine'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:38