KONFERENCIJA ZA MEDIJE

NACIONALNI STOŽER: 31 novooboljela osoba, umrlo dvoje pacijenata u Splitu MARKOTIĆ 'Nakon 7 do 10 dana od popuštanja prvih mjera će se sve vidjeti'

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1982, a dvoje pacijenata je umrlo u splitskoj bolnici, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite
 HINA/ Daniel KASAP/ POOL/ dk / CROPIX

- U protekla 24 sata imamo 31 novih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1981 bolesnika - kazala je Maja Grba Bujević.

- 28853 je testirano, a to znači da u zadnih 24 sata 1231 osobu. Prosječna dobo boljelih je 51,12 godina. Oporavljenih u RH imamo 883. U bolnici se na današnji dan nalazi 321 pacijent, a izvan bolnice 727 pacijenata.

Na respiratoru imamo 19 bolesnika. Preminulih imamo dvoje, oboje u KBC-u Split što ukupno čini 50 preminulih osoba od koronavirusa.

U samoizoalciji je 13.390 osoba, što je manje za 270 u odnosu na jučer.

Od oboljelih, 25 je u Splitsko-dalmatinskoj, 3 u Varaždinskoj, 1 u Osječko-baranjskoj i 1 Krapinsko-zagorskoj - kazala je Grba Bujević.

O domu u Koprivnici i Dicmu

- Još nemamo rezultate briseva koji su uzeti svima. Kada ih dobijemo onda ćemo bolje znati situaciju s brojem oboljelih među štićenicima.

Tamo se dogodilo da je prvih dovje oboljelih među štićenicima su se vratili iz bolnice i donijeli koronavirus.

Situacija je jučer eskalirala, ali epidemiolozi su na terenu, uzeli su briseve svih štićenika - kazao je Krunoslav Capak komentirajući situaciju u domu u Koprivnici.

- Što se tiče Dicma, to je mali obiteljski dom. U taj dom je primljena jedna osoba koja je bila primljena kao hitan prijem. Ispostavilo se da je pozitivna. I tu je eskaliralo - kazao je.

- Što se tiče nalaza inspekcija vezano uz situaciju u domu u Vukovarskoj, o tome ne mogu govoriti. Strpite se dok nalaz bude završen, javno objavljen ili da postavite to pitanje ministru Berošu - kazao je.

Markotić o epidemiji u Hrvatskoj

- Kao što znamo situacije je jako dobra, to ne ocjenjujemo samo mi tako nego i druge zemlje.

To nije razlog za slavlje, znamo jasno, svi ističu koji su svjesni situacije, da ne možemo računati da smo riješili situaciju.

Dobra situacija je omogućila da se počne razmišljati i ostvarivati popuštanje mjera. To ne znači da se trebamo opustiti.

Sve one poruke koje smo do sada slali, slat ćemo i dalje. Situacija nije dobra zato što je netko osmislio mjere, nego zato što smo svi zajedno, uključujući građane, shvatili ozbiljnost, pridržavali se toga.

I dalje moramo tako. Sve mjere koje olakšavaju život i rad nisu otvorene zato da bismo pokvarili situaciju i vratili se na početak i produžili sve to skupa.

Trebat će se striktno držati mjera, sve rizične skupine, stariji sugrađani, i dalje vrijedi - ostanite doma.

Oni koji se moraju kretati to će činiti poštivajući mjere zaštite, uključujući maske za lice u javnom prijevozu i boravku s više ljudi.

I dalje možemo biti među najboljima tako da poštivamo sve mjere koje će biti preporučene od struke.

Neće se to moći sakriti ako se ne budemo držali mjera. Nakon 7 do 10 dana od popuštanja prvih mjera će se vidjeti na brojkama ne pridržavamo li se mjera.

Ja vjerujem i sigurna sam da ćemo ozbiljno i pametno, kao što se cijela Hrvatska ponašala skoro dva mjeseca, ponašati se i dalje i da ćemo pokazati svijetu kako smo pametno uvodili mjere da ih pametno možemo popuštati - kazala je Alemka Markotić.

O vraćanju na pooštrenje mjera

- R faktor pratimo iz dana u dan. On ovisi o broju novooboljelih, gledaju se zadnja četiri dana i prosjek od ranije.

U ovom trenutku imamo povoljan reprodukcijski faktor. Imali smo čak i 0,4 kada je bilo manje od 10 oboljelih dnevno.

U ovom trenutku je on 0,7-0,8 što govori da je od jednog bolesnika prijenos na 0,7.

Ako naraste na 1,2 R to znači da ćemo kroz dva tjedna imati 1600 novooboljelih što je izrazito nepovoljno i zbog toga se trudimo da održimo faktor ispod 1.

Pratit ćemo ga kontinuirano i on je jedan od bitnih elemenata o promišljanju balansa između epidemioloških mjera i mjera popuštanja.

Ima više elemenata i epidemiološka situacija je s više parametara što će se sve skupa staviti na stol i promišljati hoće li se mjere nastaviti ili ćemo se ponovno vratiti na restrikcije - kazao je Capak.

O epidemiološkom postupanju u domu u Koprivnici

- Po onome što sam čuo od kolega, tu se dogodio ulaz u dom novooboljelih pozitivnih pacijenata, pa onda ulaz zaposlenih pozitivnih, što je jako teško držati pod kontrolom, pogotovo kod ovakve bolesti koja ima dugačku inkubaciju od 14 dana. Ima i asimptomatskih bolesnika.

U ovom trenutku ne možete znati hoće li vam se u dom ili ustanovu ušetati zaposlenik, štićenik koji nema nikakvih simptoma i ne zna je li bio u kontatku s nekim tko je zaražen.

Ne bih donosio ocijenu je li napravljena neka greška. To ćemo vidjeti kada dobijemo kompletan izvještaj. Bitno je da se stvari stave pod kontrolu, da se štićenici zaštite i da se zaposleni testiraju prije ulaska u dom da bolest ne može ni na koji način ponovno ući u bilo koji dom - kazao je Capak.

>

O uputama za relaksaciju

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo je većinu uputa i preporuka i mjera donio. Ima čitav niz dokumenata na web stranici i na stranicama drugih državnih upravnih tijela.

Sutra na press konferenciji ćete moći čuti detalje oko toga za koje smo mjere donijeli nove upute i preporuke i one će sutra biti objavljene - kazao je Capak.

O nedostaku higijenskih potrepština u školama

- HZJZ i ono što radimo, ne propisujemo i ne donosimo pedagoške standarde, to donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kontrolu izvršenja tih standarda rade neke inspekcije, a HZJZ je tu da epidemiološki ocijeni određenu mjeru provesti da se prenese koronavirusna infekcija ili ne.

Napravit ćemo preporuke i upute kako se đaci i nastavnici trebaju ponašati i što sve treba osigurati da se zaustavi prenošenje infekcije - kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35