RAZINA ZRAČENJA

Nacionalni stožer Civilne zaštite počeo objavljivati izvješća o radioaktivnosti u Hrvatskoj

Priopćenja o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti dostupna su na web stranici: https://civilna-zastita.gov.hr/
 AFP

Nacionalni stožer Civilne zaštite od početka ovog tjedna objavljuje priopćenja vezana za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Jučer je tako priopćeno da na području Ukrajine nije zabilježeno povećanje radioaktivnosti, ali je sve veći broj mjernih postaja isključen. " Mjerna mreža u okolnim zemljama ne pokazuje povećanje razine zračenja", kaže se u priopćenju Stožera koji prenosi informacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) dobivene od ukrajinskog regulatornog tijela.

Prema tim informacijama, jučer oko 11:20 objekti i postrojenja na lokaciji Nuklearne elektrane Černobil, zbog oštećenja prijenosnog sustava, ostali su bez napajanja električnom energijom iz mreže.

"Na lokaciji se nalaze četiri nuklearna reaktora u različitim fazama razgradnje, kao i objekti i postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva. Lokacija je od 24. veljače pod kontrolom ruskih snaga. U svrhu napajanja kritične opreme pokrenuti su diesel generatori, za koje je na lokaciji osigurano gorivo za 48 sati rada. Do sada nije bilo naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš, a sigurnosni parametri su bili unutar dopuštanih raspona", naveo je naš Stožer.

Prema izvještaju Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, ostale nuklearne elektrane rade u okviru svojih operativnih granica i definiranih uvjeta za siguran rad.

Nisu zabilježena ispuštanja radioaktivnog materijala i nije direktno ugrožena nuklearna sigurnost objekata.

"U protekla 24 sata nije zabilježeno povećanje doze gama zračenja na teritoriju naše zemlje. Sve do sada izmjerene vrijednosti u skladu su s varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mjernog mjesta i očekivanim sezonskim fluktuacijama", zaključio je Stožer.

Priopćenja o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti dostupna su na web stranici: https://civilna-zastita.gov.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 18:09