COVID-19

NACIONALNI STOŽER Novozaraženih je 28, preminula jedna osoba; MARKOTIĆ 'Prvi put je broj ukupno ozdravljenih veći od broja trenutno zaraženih ljudi'

Davor Božinović
 Davor Pongračić / CROPIX

Nacionalni stožer objavio je nove informacije o tijeku borbe protiv pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji.

Javnosti se obratio Krunoslav Capak, šef HZJZ-a.

- U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 28 novozaraženih, čime je ukupan broj 2009. Testiranih je 30.213, od jučer je provedeno 1360 novih testova. Postotak pozivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji je 12.181 osoba. Prosječna dob pozitivnih je 51 godina. U 54 posto slučajeva su oboljele žene. Hospitaliziranih imamo četvero više, 325, a na respiratoru je 21 pacijent, dva više nego jučer. Imamo 99 novoozdravljenih. Doma je do sada ozdravilo 85 osoba više nego jučer. Imamo jednu preminulu osobu, 1928. godište, s komorbiditetom, ukupno 51 preminula osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera.

- Uskoro će to svi moći pročitati, a i kasnije ćemo razjasniti sve što bude nejasno. Ovim se odlukama omogućava rad trgovinama, osim onih u centrima, omogućava se rad postolarima, turističkim agencijama... Još ne mogu raditi oni koji su u bliskom kontaktu s klijentima. Omogućavamo rad sportaša prve i druge kategorije, omogućavaju se vjerska okupljanja od 2. svibnja... Sve ovo uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sve će mjere biti objavljene na stranicama Stožera. Uvodi se tramvajski i drugi javni, gradski i prigradski prijevoz, prodaja meda, pčelinjih proizvoda, jaja. Također, prodaja voća i povrća bit će moguća od 5-8 sati ujutro. Radno vrijeme trgovina vraća se na vrijeme otprije pandemije, ali će trgovine koje imaju više od deset sati rada morati imati pauzu od najmanje sat vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora. Nedjeljom i blagdanima bit će moguć rad samo kioska, pekara i trgovina na benzinskim postajama.

Stroge mjere prodaje tekstila

Prof. Alemka Markotić govorila je o broju ozdravljenih.

- Prvi puta je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 naprema 976). Bit će dobro da se taj trend nastavi, ako se svi budemo držali uputa. Kod jedne mlađe osobe imamo negdje 50 dana prolongiran pozitivni nalaz. Vidjet ćemo kako pomoći takvim ljudima, dodatno ćemo se konzultirati. Svuda ima mali postotak takvih ljudi, nitko nema strogo decidiran odgovor. Dojam je da ti ljudi nemaju simptome i da smatraju znanstvenici iz Kine i Njemačke da iza 21. dana ne očekuju da je virus, iako se našao na sluznici, infektivan za druge. Ipak, svi žele biti oprezni, potrebna su dodatna istraživanja. Tako se ponaša dosta mikroorganizama. U kontaktu smo s kolegama izvana, ali pokušavamo i sami dati odgovore na ta pitanja, te ćemo provesti pokuse - rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Božinović je onda opet otkrio detalje o mjerama u trgovinama.

- Kad govorimo o outletima, treba čitati uredbu. Rad unutar centara se ne dopušta osim za prehrambene i higijenske proizvode. Ono što je vani, nema razlike radi li se o dućanu u gradu ili u outletu. Bitno je da je ulaz izvana, time su zadovoljene mjere. Sve mjere su usmjerene prema tome da se što je više moguće toga vrati u funkciju, a da se ne stvore uvjeti u kojima bi se virus mogao širiti povećanom brzinom. Od prvog dana balansiramo. Nastavljamo da život ide dalje. Od ponedjeljka ulazimo u novu etapu koju nam je omogućilo pridržavanje mjera. Struka je stvari postavila na način da Hrvatska ide prema otvaranju. Cijelo to vrijeme mora nam biti jasno da će uspjeh tog napora ovisiti o tome kako će se svatko od nas ponašati. Naš cilj je da stalno radimo korak naprijed, što možemo ako budemo fokusirani na pridržavanje svih mjera struke.

Objašnjeno je i kako će izgledati prodaja tekstila. Rečeno je kako istraživanja pokazuju da virus ne može dugo živjeti izvan žive stanice. Preporuka je da se odjeća ne isprobava, već da svatko kupi veličinu koja mu odgovara. Ako kasnije odluči da mu proizvod ipak ne odgovara, tada robu može vratiti prema zakonskim propisima. No, istaknuli su u Stožeru, trgovina tada na pet dana vraćenu odjeću mora spremiti u poseban za to predviđen prostor. Također, ovih bi se preporuka ponajviše valjalo držati kada je u pitanju odjeća koja se navlači preko glave, kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

- Hoće li roditelji smjeti ne slati djecu u školu ili vrtić, to je na resornom ministarstvu. Ništa sigurno neće biti kao prije nego onako što zovemo "novo normalno". Što se platnenih maski tiče, o tome govori cijela Europa. One se ne mogu preporučiti u medicinske svrhe i za zdravstvene djelatnike. Međutim, i platnena maska zaustavlja aerosol i kapljice koje nastaju govorom, kašljem i kihanjem. Preporučujemo da se na svim mjestima gdje je više osoba, pogotovo u zatvorenom, koristimo maske. Nema obveze, to je preporuka, bilo bi dobro da se koriste jer smanjuju širenje kapljica i koronavirusa - kaže Capak.

Ulazimo u novu fazu, zaključuje Božinović, a ona će najviše ovisiti o pridržavanju temeljnih epidemioloških uputa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:07