DOBRE VIJESTI

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ U zadnja 24 sata samo jedna novooboljela osoba; Beroš zadovoljan: 'Virus slabi'

 
 Goran Stanzl / PIXSELL/ POOL

U Hrvatskoj u zadnja 24 sata imamo jednu novooboljelu osobu, javljeno je iz Nacionalnog stožera. Time je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244.

Novooboljeli je iz Zagrebačke županije.

Do sada su testirane 61.482 osobe, od toga 618 u posljednja 24 sata. Na respiratoru je 6 pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 2027, dok je ukupan broj preminulih 99.

Ministar zdravstva Vili Beroš ne krije zadovoljstvo zbog odlične epidemiološke situacije.

- Osjećaj kad smo jučer vidjeli da nema novozaraženih je neprocjenjiv, ali opuštanja nema. Činjenica je da je to bio najbolji dan, barem u zadnjih dva mjeseca, no svi znamo da je ovo nova bolest i ne znamo kako će se ponašati. Svi govore o drugom valu i moramo zadržati oprez i biti odgovorni i dalje - kaže Beroš.

Ono što posebno veseli, dodaje, jest da se smanjuju aktivni slučajevi.

- To sve zajedno daje do znanja da otvaranje koje smo počeli prije 25 dana nije dovelo do pogoršanja situacije i da su ljudi prihvatili novo normalno i odgovorni su - ističe Beroš.

S druge strane, dodaje, stižu nam turisti i zbog toga također treba biti oprezan te odgovoriti brzo na svaki izazov, pa tako i na mogućnost stvaranja nekih mikrožarišta.

- Radimo na protokolu postupanja za neželjene situacije kojima zdravstveno i epidemiološki moramo odgovoriti brzo i izolirati žarišta. Važno je naglasiti da se u tim promišljanjima otvaramo samo prema onima koji imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i mi - kaže Beroš.

U petak je bilo šest pozitivnih, i to tri radnika iz Njemačke, dva iz Švedske i jedan oboljeli koji je obiteljski kontakt prije zaražene osobe.

- Ono što veseli jest da kliničari javljaju da su kliničke slike oboljelih sve blaže, što znači da virus slabi, no i dalje ima onih koji su, nažalost, na respiratoru. No, opći dojam je dobar, a u prilog nam sigurno ide i lijepo vrijeme koje generalno dobro utječe na respiratorne bolesti. Naravno, zbog toga smo i puno manje u zatvorenim prostorima - zaključuje Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:19