COVID-19 U HRVATSKOJ

NACIONALNI STOŽER Ministar Beroš: Imamo 27 novozaraženih, ukupno 1908. Preminula jedna bolesnica, u KB Dubrava

 
Nacionalni stožer civilne zaštite
 Davorin Visnjic / PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za novinare objavio je nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze, što znači da je od početka epidemije zaraženo ukupno 1908 osoba, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Preminula je jedna pacijentica, rođena 1932. godine, u KB Dubrava koja je imala značajne kronične bolesti. Ukupno je dosad preminulo 48 osoba.

Na respiratoru je 18 pacijenata, a ozdravila je 801 osoba.

Dosad je obavljeno ukupno 26.274 testiranja. U samoizolaciji su ukupno 13.792 osobe.

Prosječna dob je 50,68 godina, imamo 52,8 posto ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer.

Beroš je pojasnio da se podaci na razini države analiziraju i objedinjuju u 12,45 sati, a dolaze iz svih ustanova koje liječe, te HZJZ-a i HZZO-a.

"Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih na konferenciji u 14 sati", dodao je.

Pojedini stožeri imaju svoja vremenska razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike.

"Od početka želimo biti jasni transparentni, točni i egzaktni", naglasio je ministar.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upitan je razmišlja li se o popuštanju mjera kad su prelasci granice u pitanju.

- Kao što znate, mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaženja granice, kao i sve zemlje članice Europske unije. Hrvatska će pratiti ono što se zaključi na razini Europe. Što se tiče spajanja obitelji, to je jedan od izuzetaka po kojem se granice mogu prijeći - rekao je Božinović.

Neki biskupi su tražili ukidanje zabrane vjerskih ukidanja.

- Vlada i svi resorni ministri rade na tome da se napravi fazna izlazna strategija. Kad taj posao bude dovršen, onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Više-manja svaka djelatnost uključuje situaciju koja se u ovim uvjetima mora tretirati po epidemiološkim mjerama - rekao je Božinović.

- Vlada je ta koja rukovodi procesom i donosi odluke od prvog dana - poručuje ministar unutarnjih poslova.

Stožer je govorio da bismo trebali imati pet do sedam dana pada broja zaraženih prije popuštanja mjera.

- Mi smo to rekli načelno. Zapravo je bitan trend. A mi imamo neko vrijeme silazni trend - rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar Beroš kaže da će zdravstveni sustav uvesti redovite liste čekanja te da će se voditi računa da se zaostaci nadoknade. Tvrdi da su liste čekanja njegov prioritet otkako je preuzeo resor.

Beroš očekuje da će izvještaj inspekcije iz splitskog Doma za starije i nemoćne dobiti sutra.

Tijekom dana smo uživo pratili objave županijskih Stožera, a opširnije o novim podacima pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08