MALO MANJE NEGO JUČER

Nacionalni stožer: U posljednja 24 sata 1758 novozaraženih koronavirusom, preminulo 15 osoba

Zaključno s jučerašnjim danom prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslog stanovništva






 
 Vlado Kos/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.758 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.811. Među njima su 873 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 118 pacijenata, izvijestio je Nacionalni stožer.

Broj osoba u samoizolaciji je 19.501. Ukupno se oporavilo 405.993 osoba, od toga 1.552 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2.953.888 osoba.

U protekla 24 sata preminulo je 15 osoba, od kojih je dvoje bilo cijepljeno s dvije doze cjepiva. Obje cijepljene preminule osobe bile su starije životne dobi i imalli su brojne teške komorbiditete. Također, kako doznajemo, na respirator je priključeno devet novih pacijenata od kojih nitko nije bio cijepljen.

U zadnja 24 sata odrađeno je 9.228 testova, što daje visoki udio pozitivnih od 19 posto. Prema ovim podacima i dalje bilježimo blagi porast novozaraženih jer je prije tjedan dana u petak bilo 1691, a prije 14 dana 1517 novooboljelih.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je od ili uz koronavirus preminulo 8862 osoba.

S obzirom na broj novooboljelih, ali i nedovoljan postotak procijepljenosti, koji je jučer dosegao 55 posto odraslog stanovništva, još uvijek ne možemo očekivati ublažavanje ili ukidanje mjera. To je jučer potvrdio i potpredsjednik Vlade i šef Stožera, Davor Božinović, koji je kazao da tek kada se ispune ti uvjeti možemo očekivati popuštanja. U međuvremenu je potpisao produljivanje mjera do kraja mjeseca.

Treću dozu primilo 186 osoba

Otkako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao upute za docjepljivanje i treću dozu za imunokompromitirane osobe, 186 osoba primilo je treću dozu cjepiva.

Zaključno s jučerašnjim danom ucijepljeno je 45,97 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,12 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 7.850 doza cjepiva, a od toga je 4.117 osoba cijepljeno prvom dozom.

Kome je HZJZ preporučio docjepljivanje protiv bolesti COVID-19?

* korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

* radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

* zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite svim osobama u dobi 65 i više godina,

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama,

* svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

* uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina kod kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:29