KORONA RESTRIKCIJE

Nacionalni stožer za blagdane ipak mijenja jednu mjeru? Doznajemo o čemu je riječ

Razmišlja se da se za blagdane, konkretno za Badnjak i Božić, te Silvestrovo produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata na otvorenom i u zatvorenom

Davor Božinović

 Davor Pongračić/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je mjere koje su na snazi do danas uz dvije izmjene. Potpredsjednik Vlade i šef Stožera, Davor Božinović, na sjednici Vlade kazao je kako da ne razmišljaju o popuštanjima ograničenja te da Stožer danas donosi sedam odluka.

- Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina, javnim okupljanjima, javnom prijevozu... Jedna je promjena u javnim okupljanjima - sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca - naveo je Božinović i dodao da je i promjena u mjerama na granici vezano uz posebne mjere zbog omikrona. Zabrana ulaska u državu, naime, više se ne odnosi na osobe koje dolaze iz Hong Konga.

No, iako od danas lokalni stožeri imaju pravo podići granicu dozvoljenog broja na okupljanjima na otvorenom, koja je do sada bila do 50 bez covid potvrde, to zapravo za održavanje novogodišnjih proslava ne znači previše, jer je radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih događanja i dalje ograničeno do pola noći.

Kako neslužbeno doznajemo iz Nacionalnog, ta odluka ipak neće biti na lokalnim stožerima. U ovom trenu, doznajemo, razmišlja se da se za blagdane, konkretno za Badnjak i Božić, te Silvestrovo produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata na otvorenom i u zatvorenom. Iako radno vrijeme za te dane još uvijek nije finalizirano, govori se o dva ili tri sata poslije ponoći.

Iako se o tome intenzivno razmišlja, naši sugovornici kažu da će Nacionalni stožer još pričekati s odlukom. Naime, upozoravaju da nakon ozbiljnog pada novozaraženih, već nekoliko dana imamo stagnaciju pada brojeva novozaraženih, a iskustva iz sjevernih europskih zemalja govore o velikom proboju omikron varijante, za koje se u Britaniji predviđa da će do Božića postati dominantan soj. Valja naglasiti da smo danas imali 4.671 novih slučajeva, što je bitno manje od oko sedam i pol tisuća koliko smo imali na samom vrhuncu ovog vala, no i dalje je to više nego što je bilo najgoreg dana drugog vala.

U tom kontekstu govorio je i Božinović koji kaže da unatoč smanjenju brojeva naši brojevi zadnjih dana stagniraju.

- Omikron se širi puno brže od delta varijante. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta - zaključio je Božinović.

Valja napomenuti i da je donesena nova odluka o uvođenju mjere u socijalnoj skrbi, na što je kao na potpunu nelogičnost upozorio Jutarnji list prošlog tjedna.

- Obaveza covid-potvrda se uvodi i za korisnike centara, pratnju i druge osobe koje u prostorije centra dolaze na poziv ili prema unaprijed ugovorenom terminu - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:24