StoryEditor
PRESS KONFERENCIJA

NACIONALNI STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU OBJAVIO NOVE PODATKE O KORONAVIRUSU Novozaraženih je osoba 24, ukupno je 442 oboljelih, raste broj izliječenih

 
Krunoslav Capak i Davor Božinović
 Marko Lukunic/POOL/ / PIXSELL

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u 17 sati ima press konferenciju na kojoj će iznijeti nove detalje o koronavirusu.

Novozaraženih osoba je  24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan - rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capak je napomenuo i da su dosad od koronavirusa izliječene  22 osobe, a patološki nalaz osobe iz Istre ukazuje na to da je umro od Covida-19.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", dr. Alemka Markotić, rekla je kakvo je stanje pacijenata.

 - Nemamo novih pacijenata na respiratoru, ali jedan od tih bolesnika je u pogoršanju - rekla je dr. Alemka Markotić. Podsjetimo, jutros je objavljeno da je na respiratoru bilo 10 pacijenata.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija o tome te je dodao i da će obavijestiti javnost čime bude znao više.

 

Upitan hoće li se za neke bolnice morati povlačiti novo osoblje i liječnici ,ako ih same neće imati dovoljno, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente ako neke neće imati dovoljne kapacitete.

Policija je najrigoroznija prema bilo kakvog protupravnog ponašanja u svojim redovima, komentirao je pak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slučaj dvoje zagrebačkih policajaca koji su udaljeni iz službe.

 - Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu govori i broj disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije - kazao je Božinović na upit novinara.

 

Na pitanje o korištenju Sumameda u liječenju od Covida-19, dr. Markotić je rekla da nema potrebe da se ide iracionalno s tim lijekom.

  - Sumamed ne može direktno djelovati na virusa, ali može djelovati na naš imunološki sustav tako da u jednom dijelu smiruje upalu. No, prva istraživanja pokazuju da virus u prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kad bismo išli davati Sumamed svakom našem pacijentu morali bismo imati istraživanja koja potvrđuju da to neće našteti pacijentima u inicijalnoj fazi liječenja, a to još nemamo - rekla je Markotić.

 

Markotić je rekla i da se sve u vezi dijagnostike radi po pravilima.

 - Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način. Pokazali smo zasad s ovim brojevima da smo među prvima u svijetu uspostavili ranu dijagnostiku, a iza toga je odmah uslijedila promptna reakcija epidemiologa koji su izolirali kontakte - rekla je Markotić pa nastavila.

 - Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati? Da, zdravstvene radnike testiramo više i to je logično. A za sve one koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti - zaključila je Markotić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 07:56