ŠEFICA POREZNE

Nada Čavlović Smiljanec: 'Zatvaranje objekata na Jadranu tek je početak. Treba uvesti red'

'Netko kaže da je to sramota za turizam, a ja bih rekla da je to sramota za neodgovorne poduzetnike'
 Bruno Konjević/CROPIX

Gostujući u Dnevniku Nove TV ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec otkrila je da je u sektoru ugostiteljstva i trgovine na veliko i malo u prvih šest mjeseci zabilježeno povećanje prometa za 7 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tvrdi da je time premašen plan da se tijekom cijele godine u proračun slije više od 500 milijuna dodatnih kuna od PDV-a. Također, šefica Porezne je kazala da je razlog ovolikom povećanju uvođenje i provođenje procesa fiskalizacije.

Komentirala je zatvaranje ugostiteljskih objekata na Jadranu, kazavši da je to tek početak i svojevrsna opomena Porezne uprave.

- Mi ćemo kod onih koji sada iskazuju od veći promet ići u provjeru imovine, to već i radimo. Protiv onih koji ne plaćaju porez podnijet ćemo kaznene prijave, a takvi će morati platiti i ekstra porez - kazala je Smiljanec u Dnevniku Nove TV.

O konkretnim utajenim iznosima šefica Porezne nije htjela govoriti.

- Preteško je za reći, ali svi koji nisu izdavali račune, gdje god smo utvrdili veći promet, idemo u provjeru, utvrđivanje nesrazmjera imovine koju su stekli i prihoda koje su iskazivali. Već smo krenuli. Kod onih koji nisu iskazivali fiskalne račune, provodimo već kontrolu njihove imovine - kazala je.

Također, Čavlović Smiljanec je kazala da je invazija poreznih inspektora ovoga ljeta bila potrebna jer je došlo vrijeme za uvođenje reda.

- Netko kaže da je to sramota za turizam, a ja bih rekla da je to sramota za neodgovorne poduzetnike. Došlo je vrijeme konačno za uvođenje reda.

Na kraju je Čavlović Smiljanec komentirala i uvođenje fiskalizacije na tržnicama, kazavši da su na njima ostali oni koji prodaju vlastite proizvode, dok prekupci u najvećem broju slučajeva nisu.

- Oni se niti ne trebaju vratiti - kazala je Čavlović Smiljanec, napomenuvši da će ispitati i njihovu imovinu.

- Doći ćemo i do njih, mi idemo s Carinom u kontrolu veletržnica, tamo se događa veliki kriminal, nadzori se tamo već vrše - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:51