MOBILIZACIJA ARENE

Nadali smo se da ovakve scene više nećemo gledati... Počele pripreme za najcrnji scenarij

Iako se svi nadaju da je Arena zadnja opcija, brojke nažalost ne bude optimizam
 Boris Kovačev/Cropix

Hrvatska se priprema za najcrnji scenarij, a to je onaj trenutak kada u bolnicama više neće biti mjesta za prihvat svih bolesnika koji boluju od koronavirusa.

Jučer u jutarnjim satima članovi civilne zaštite počeli su s postavljanjem kreveta u dvorani Arena Zagreb, koja je sagrađena za svjetsko prvenstvo u rukometu, a uskoro bi mogla služiti kao bolnica. Na hodnicima se postavlja 420 kreveta, a po potrebi ih može biti do tisuću. Bit će raspoređeni na dvije etaže, i to 274 kreveta na trećem katu, 150 kreveta na prvom katu i 50-ak kreveta za medicinsko osoblje koje će biti u VIP loži.

- Sanitarni čvorovi su raspoređeni po cijeloj dvorani. Svaki krevet bit će ograđen paravanom, a Ravnateljstvo civilne zaštite daje samo logističku potporu. Postojat će i apoteka za medicinske radnike koja je odvojena pleksiglasom - rekao je Mladen Vinković iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Dvadeset posto pozitivnih

Iako se svi nadaju da je Arena zadnja opcija te da neće biti potrebe za njezino korištenje, kao što je to bilo proljetos, brojke nažalost ne bude optimizam. S jučerašnjim danom na bolničkom liječenju nalazila su se čak 864 pacijenta, od kojih samostalno ne može disati njih 65.

Ni dnevni brojevi nisu dobri, u nekoliko navrata prešli su i dvije tisuće, dok je jučer bilo 828 novozaraženih, no testova je bilo duplo manje nego prethodnih dana. Zabrinjavajuć je i postotak pozitivnih u odnosu na testirane, koji je jučer bio 20 posto.

Iako je ministar zdravstva već više puta govorio o aktivaciji Arene, neslužbeno doznajemo da su se tijekom vikenda održavali sastanci na kojima se razmišljalo i o drugim opcijama. Naime, "vagalo" se je li pametnije da se koriste šatori ispred covid-bolnice KB Dubrava ili da se reaktivira Arena. Dio uključenih smatrao je da je bolja varijanta blizina bolnice jer bi u slučaju naglog pogoršanja pacijenta bilo lakše transportirati u pravu bolnicu.

Međutim, postoji i drugi problem, a to je nedostatak liječnika, medicinskih sestara, ali i drugog osoblja. S obzirom na situaciju i činjenicu da je velik broj zdravstvenog kadra ili bolestan ili u izolaciji, a može se očekivati i pogoršanje situacije, neslužbeno doznajemo da se bolnice teško odriču svog kadra.

image
Boris Kovačev/Cropix

Koordinator Vinogradska

Inače, KBC Sestre milosrdnice dobo je "zadaću" da bude koordinator Arene. Mario Zovak, v. d.ravnatelja, rekao je da bi kroz nekoliko dana Arena trebala biti potpuno spremna, a zdravstveni kadar će biti preuzet iz javnog zdravstvenog sustava.

- Ovo je scenarij koji ne želimo, ali do njega može doći. Proljetos smo prvi put aktivirali Arenu koja srećom nije bila potrebna, ali nam je dobro došlo iskustvo, tako da sada znamo koliko treba da se sve posloži i aktivira. Naš KBC je koordinacijski centar, a izabrani su liječnici Davor Vagić i Ivan Radić da vode taj program - kaže Zovak i dodaje da je Arena previđena za liječenje pacijenata koji trebaju liječničku pomoć, ali nemaju najteži oblik bolesti. Dakle, u Areni neće biti respiratora, ali bit će boca s kisikom.

S druge strane, Vagić, koji je jučer kao koordinator bio u Areni kako bi vidio kako teku pripreme, za Jutarnji list kaže da se nada da će svi građani biti odgovorni i da se Arena neće morati aktivirati.

- Ako Krizni stožer odluči da je potrebna aktivacija, KBC Sestre Milosrdnice će učiniti sve da se to što brže učini. S obzirom na to da Arena ipak nije prava bolnica, u slučaju pogoršanja, primjerice potrebe za respiratorom, pacijenti će biti prebačeni u jednu od zagrebačkih bolnica - ističe Vagić.

Priprema laboratorija

Kako doznajemo, u pripremi je opremanje sale za reanimaciju i intubaciju kako bi se stabiliziran i pripremljen pacijent bez rizika transportirao u pravu bolnicu. Također, ubrzano se radi na informatičkom sustavu, koji je potreban da bi se vodila evidencija upisa pacijenata, a potrebno je i pripremiti laboratorije za krvne pretrage. Liječnici se nadaju da će sama činjenica da svaki građanin može završiti na liječenju na hodniku Arene, gdje su nekad dolazili na utakmice i koncerte, biti dovoljno upozorenje za pridržavanje mjera, koje su od jučer rigoroznije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:40