ŽELJKO REINER

'Nadam se da Sabor neće trajati do dugo u noć'

Zadar, 210116.Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Zeljko Reiner nazocio je obiljezavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica 93. Nakon ceremonije polaganja vijenaca ispred Sredisnjeg kriza u spomen na poginule hrvatske branitelje sudjelovao je i na polaganju vijenaca ispred spomen obiljezja Imotski sokolovi u ulici Ante Starcevica.Na fotografiji: Predsjednin Hrvatskog sabora Zeljko Reiner na gradskom groblju.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

ZADAR - Predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner rekao je u četvrtak u Zadru kako vjeruje da se rasprava o novoj Vladi neće u Saboru produžiti u 'sitne sate' te da će proteći u konstruktivnom i dostojanstvenom tonu.

"Nadam se da će rasprava biti dostojanstvena, konstruktivna, da će trajati onoliko koliko će to biti razumno kako bi svi zastupnici, prvenstveno klubovi, ali i pojedinci postavili određena pitanja i dobili zadovoljavajuće odgovore, ali da to neće prijeći u sitne, noćne sate samo zato da bi se dobilo koju sekundu u medijima", rekao je akademik Reiner u Zadru gdje sudjeluje u obilježavanju 23. obljetnice akcije Maslenica.

Na novinarski upit hoće li Sabor biti spreman za power-point prezentaciju kako je najavio mandatar Tihomir Orešković, prvi čovjek Sabora odgovorio je da u Hrvatskom saboru postoje ekrani koji pokazuju glasovanje. To je, prema tome, pitanje tehnike i naravno da će sve funkcionirati, rekao je Reiner.

Novinare je zanimalo tko će iz redova HDZ-a biti potpredsjednik Sabora, na što je akademik Reiner poručio da će se "poslijepodne sve čuti, nakon Predsjedništva HDZ-a i nakon što Klub HDZ-a te klubovi ostalih stranaka Domoljubne koalicije i oni koji je podržavaju, održe sastanak".

Obilježavanje 23. godišnjice vojne akcije Maslenica, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe te spojeni sjever i jug Hrvatske, počelo je polaganjem vijenaca ispod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru te kod spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Potom je uslijedio mimohod postrojbi s ratnim zastavama od Branimirove obale preko mosta, Narodnog trga i Široke ulice prema Katedrali sv. Stošije, Poljane Papa Ivana Pavla II. i natrag preko Široke ulice do Crkve sv. Šime, gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Akcija Maslenica, rekao je Reiner, bila je jedna od najznačajnijih akcija u Domovinskom ratu i na neki način prekretnica.

"S jedne strane, ona je pokazala kako će srbočetnički agresor završiti jer su hrvatske oružane snage pobijedile u toj akciji. S druge, pak, strane pokazala je međunarodnoj javnosti, koja je dotad izražavala prilične sumnje u to da Hrvatska ima dovoljno snažne oružane snage da oslobodi okupirane dijelove, da to može i da će osloboditi cijelu zemlju, što se i dogodilo. Moramo se sa zahvalnošću i pijetetom sjetiti ne samo onih koji su poginuli u ovoj akciji nego i svih ostalih branitelja na svim drugim bojištima u Hrvatskoj", poručio je Reiner te dodao kako je "osobno u dosta toga sudjelovao, a svaka pobjeda za sve nas predstavljala je veliko ohrabrenje i još jedan dokaz da će ono što radimo na kraju uspjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:32